Pagini

1 august 2011

'Cowboys vs. Aliens' si 'Strumfii', umar la umar la box-office


Batalia dintre cele doua noi premiere a ramas nedecisa in primul week-end in cinematografe, spre supararea studiourilor producatoare care ar fi vrut o delimitare mai clara. Ambele filme au strans cate 36,2 milioane de dolari in SUA, sume lejer sub asteptari.


Cowboys vs Aliens a intrat in forta in cinematografe, sprijinit de o campanie publicitara masiva si prezenta pe generic a doua mari staruri, Daniel Craig si Harrison Ford. Filmul lui John Favreau (Iron Man) a costat mult, 163 de milioane de dolari, iar primele predictii la box-office ii facusera pe cei de la Dreamworks/ Universal sa se astepte la incasari de macar 45 de milioane in primele zile.
Din contra, Strumfii au costat ceva mai putin, 110 milioane, iar studiourile Sony aveau asteptari mai modeste, cam pe la 25-30 de milioane. Din acest punct de vedere, viitorul suna mai bine pentru micii strumfi decat pentru cowboy si extraterestri. Batalia dintre ele va continua in curand si in cinematografele din restul lumii.

Ce spun criticii
In ce priveste opiniile criticilor, Cowboys... sta ceva mai bine, parerile despre acest bizar hibrid de SF si western fiind impartite. In general, filmul a fost mai bine primit decat se asteptau cei care cunosteau banda desenata care l-a inspirat insa exista multe reprosuri indreptate mai ales spre regizor care „ nu a stiut sa ii foloseasca la intregul lor potential pe Ford si Craig”.
Strumfii insa n-au avut parte de o primire critica prea calduroasa. Consensul inregistrat de agregatorul Rotten Tomatoes suna cam asa: „Filmul aduna o impresionanta distributie de voci ale unor actori talentati pe care o zdrobeste apoi sub o movila albastra de film pentru copii la cel mai mic numitor comun”. Alfel spus, critcii au strambat din nas la lipsa de story si de folosirea unor bancuri rasuflate insa cred ca filmul va fi destul de bine primit de copii.