Pagini

11 mai 2010

Sfirsitul unui Titan: Frank Frazetta a urcat in Valhalla

Cel mai important artist al universului fantasy din ultima jumatate de secol, pictorul american Frank Frazetta, ilustratorul barbarilor si vikingilor, a incetat din viata in mai 2010, la varsta de 82 de ani, in urma unui atac de cord. 


Inzestrat de zei cu un talent extraordinar, tanarul Frank Frazetta (n. 9 februarie 1928) a studiat pictura inca de mic si a debutat in industria comicsurilor la numai 16 ani, lucrind pentru EC si DC Comics, dar si ca asistent al lui Al Capp, autor al unor stripuri celebre cu Li'l Abner. In acelasi timp, Frazetta desena pentru mai multe cotidiene stripul Johnny Comet, si facea ilustratii pentru Playboy.

Abia la inceputul anilor '60, Frazetta a gasit mediul cel mai bun in care talentul lui se putea exprima liber: copertile cartilor, mai ales cele ale romanelor lui E.R. Burroughs si Robert E. Howard. Felul in care i-a imaginat si pictat pe Conan Barbarul, Tarzan, Vampirella sau alte asemenea personaje puternice au impus imaginea acestora in constiinta a milioane de fani, influentind un numar imens dintre artistii ce au venit dupa el. Daca Burroughs si Howard au creat personajele, Frazetta a fost cel care a infatisat lumii intregi felul in care arata acesti eroi plini de muschi.
"Buna sau rea, singurul lucru pe care il pot spune despre opera mea este, daca il citez pe Sinatra, ca «I did it my way"  - Frank Frazetta
Desconsiderat poate de confratii sai truditori in ale artei, Frazetta nu si-a renegat niciodata statutul de artist "comercial". Dar, de asemenea, nimeni nu ar putea sa ii puna vreodata la indoiala talentul si tehnica redutabila. Maestru al clarobscurului, Frazetta obisnuia sa lucreze aproape fara model, pictind cu miscari precise pinze uriase pe care le termina aproape peste noapte. Abia mai spre batrinete marturisea ca, obosind, mai apela la modele sau schite pregatitoare.

In viata reala, Frazetta nu era departe de eroi lui plini de muschi. Pasionat de sport, pictorul avea un corp de atlet, si chiar a primit o oferta, in anii '50, de a intra in lumea baseball-ului profesionist.


Pictorul barbarilor  
Conan The Adventurer. Click pentru
o versiune mai mare
In 1966, cei care au cumparat cartea "Conan the Adventurer” (o colectie de patru povestiri fantasy scrise de Robert E. Howard si L. Sprague de Camp) nu si-au mai putut desprinde privirile de coperta pe care trona un razboinic incruntat, cu sabia infipta intr-o movila de cranii, si avind la picioare o femeie goala ce ii imbratisa genunchii. Acesta imagine barbara si fascinanta a definit noul look al aventurilor heroic fantasy si l-a transformat pe Frazetta intr-un artist ale carui coperti vindeau cartile.

"Se stie ca multi editori de paperback-uri cumpara unul dintre tablourile lui, il pun pe coperta, dupa care platesc un scriitor care sa umple paginile care insotesc coperta", se scria in New York Times in 1977, an in care albumul The Fantastic Art of Frank Frazetta s-a vindut in peste 300.000 de copii.
"Imi amintesc ca fanii veneau la mine, la conventii, si imi spuneau «Ce coperta fabuloasa! Am citit toata cartea asteptind sa gasesc scena pe care ai ilustrat-o pe coperta dar n-am dat peste ea!» Niciodata sa nu judecati o carte dupa coperta!" - Frank Frazetta
Faima lui Frazetta a crescut in chiar perioada in care heavy metal-ul devenea tot mai popular. Nu e de mirare ca tablourile lui barbare au ajuns repede pe copertile mai multor formatii de gen precum Molly Hatchett sau Nazareth si, mai nou, Wolfmother. In 2009, Kirk Hammet, chitaristul grupului Metallica, a cumpart tabloul "Conan the Conqueror" pentru suma de 1 milion de dolari.

De-a lungul unei cariere de aproape jumatate de secol, Frank Frazetta a creat coperti si ilustratii pentru mai bine de 150 de carti si comicsuri, coperti de discuri, postere de filme dar si tablouri realizate pentru placerea sa. Toate aceste imagini au aparut apoi colectate in albume, reproduse in postere sau pe tricouri, un merchendising imens care i-a adus artistului o avere.


Muschi de celuloid
Asa cum era de asteptat, Frazetta a cochetat si cu lumea filmului. In general a fost ofertat sa realizeze postere cum ar fi cele pentru What's New Pussycat? sau The Fearless Vampire Hunters. Singurul film care a incercat cu adevarat sa ii transpuna viziunile pe pelicula a fost productia animata Fire and Ice, realizata in 1983 de animatorul Ralph Bakshi (Wizards, Stapanul inelelor). A rezultat o combinatie intre arta lui Frazetta si tehnicile de rotoscoping ale celui din urma dar filmul a fost un dezastru financiar. A capatat insa statutul de "cult", avand si azi un numar de fani hotariti. Fire and Ice a fost relansat pe DVD in 2005, insotit de un documentar intitulat Frazetta: Painting With Fire.





In acelasi timp insa, mai ales din anii '80 incoace, Frazetta devenise o figura foarte populara printre realizatorii si actorii importanti de la Hollywood. Multi dintre acestia i-au trecut frecvent pragul casei: Francis Ford Copolla, Marlon Brando, Dino De Laurentiis, Arnold Schwarzenegger si Orson Welles, iar Clint Eastwood, George Lucas, Steven Spielberg si Sylvester Stallone i-au cerut colaborarea la diverse proiecte cinematografice.


Razboi in familie
In ultimii ani ai artistului, familia sa a devenit teatrul unei infruntari aprige intre copiii sai, care isi disputa drepturile asupra unei averi estimata la zeci de milioane de dolari.
In decembrie 2009, Alonzo Frank Franzetta, in varsta de 52 de ani, a fost arestat dupa ce a incercat sa patrunda in muzeul tatalui sau, din Pacono Mountains, Pennsylvania, si sa plece cu 90 de tablouri asigurate pentru suma de 20 de milioane de dolari. Dupa o intelegere in fata avocatiilor, acuzatiile impotriva lui au fost retrase in aprilie 2010 insa lupta intre Alonzo si surorile lui, Holly si Grabin, si fratele lui, Billy, continua.


Iata cateva dintre cele mai reprezentative lucrari ale lui Frank Frazetta. Dati click pe poze pentru versiuni mai mari.
John Carter of Mars
Egyptian Queen

The Death Dealer

Conan the Destroyer