Pagini

13 iunie 2011

Salman Rushdie scrie un "roman SF" pentru televiziune

Convins ca seriile TV au luat locul romanelor, celebrul scriitor se pregateste sa scrie pentru micul ecran, dand ca exemplu serii precum "The Wire", "Mad Men" si "Clanul Soprano". 
Intr-un interviu acordat ziarului britanic The Guardian, Salman Rushdie dezvaluie ca lucreaza la o serie TV "aproape SF", convins fiind ca, in prezent, productiile dramatice TV de calitate reprezinta un mod mai bun de a comunica idei si povesti decat romanele sau filmele de cinema.
"Primesti ce e mai bun din cele doua lumi. Poti sa lucrezi la calitate cinematografica dar sa pastrezi control asupra operei", spune Rushdie.

SF paranoic

Rushdie a scris o prima versiune a
scenariului si va fi si producator executiv al
seriei "The Next People"

Rushide scrie scenariul unei serii numite "The Next People" pentru postul american Showtime care a comandat deja un episod-pilot dotat cu un buget consistent, "aproape cat al unui film pentru marele ecran".
Seria, bazata pe teorii stiintifice amestecate cu elemente supranaturale sau fantastice, isi propune sa prezinte ritmul rapid al schimbarilor petrecute in lume, in politica, religie, stiinta, tehnologie si sexualitate. "E un soi de serial SF paranoic, cu oameni care dispar si sunt inlocuiti cu alti oameni", explica Rushdie. "Nu este exact science-fiction, nu are chiar foarte multa stiinta la baza dar contine multe elemente care nu sunt naturale".
Celebrul autor britanic de origine indiana a ajuns sa scrie pentru televiziune la varsta de 63 de ani la indemnul agentilor lui americani. Acestia l-au convins ca, in lumea micului ecran, el, ca scenarist, ar putea avea un control mult mai mare asupra produsului final decat scenaristii care lucreaza pentru marile ecrane. Pe de alta parte, in ultimii ani, si posturile TV inceput sa investeasca tot mai mult in calitatea anumitor programe, permitand autorilor o mai mare libertate de expresie artistica decat se permite, de exemplu, la realizarea unui blockbuster.
"In SUA, calitatea scriitoriceasca a filmelor s-a dus la canal", opineaza Rushdie. "Daca vrei sa faci un film cu efecte speciale in valoare de 300 de milioane de dolari pornind de la un comics e bine. Dar, daca vrei sa faci un film mult mai serios...".

Cei interesati sa citeasca in romaneste operele lui Salman Rushdie le pot gasi la editura Polirom si Humanitas.