Pagini

16 iulie 2011

'Calugarul', un clasic al romanului horror gotic a vazut lumina ecranelor

Capodopera romanului gotic scrisa de Matthew Lewis in 1796 a devenit o productie horror europeana, cu Vincent Cassel in rolul unui calugar care se lasa dus in ispita de un diavol seducator. "Calugarul" a avut deja premiera in Spania si Franta. Mai multe informatii dupa jump.


In povestea horror-gotica a lui Matthew Gregory Lewis, eroul principal, Ambrosius, un foarte respectat calugar din Spania sec. al XVIII-lea, este sedus de o femeie ascunsa in rasa preoteasca. Urmeaza pentru bietul prelat o spirala descendenta de nebunie, magie neagra, viol, crime, satanism, Inchizitie si inchisoare, la capatul caruia calugarul ajunge sa dea socoteala in fata Stapanului Infernului.

De-a lungul vremii, romanul lui Lewis (pe langa faptul ca a influentat un intreg gen literar) a mai fost adaptat de cateva ori. Luis Buñuel si Jean-Claude Carrière au incercat in zadar in anii '60 sa-l aduca pe marile ecrane, Ado Kyrou a reusit in 1972 (cu Franco Nero in rolul lui Ambrosius, secondat de Nathalie Delon si Nicol Williamson). A urmat un alt film in 1990 dar si numeroase piese de teatru, ba chiar si un musical, aflat in pregatire.

Filmul de fata este o coproductie europeana, realizata de apreciatul regizor german Dominik Moll (Harry, un ami qui vous veut du bien si Lemming) si ii are in rolurile principale pe Vincent Cassel (Ambrosius), Joséphine Japy (Antonia), Sergi Lopez (eroul negativ din Labirintul lui Pan) si Geraldine Chaplin. Filmul a fost deja lansat in Spania pe 16 iunie si ruleaza in Franta din saptamana care a trecut.

E interesant de vazut cum a transpus Dominik Moll pe pelicula tot continutul plin de pucioasa a romanului. Din acest punct de vedere, trailerul de mai jos este destul de "pudic", mizand mai ales pe elementele de atmosfera supranaturala.