Pagini

30 iulie 2011

Cele mai tari batalii dintre vrajitori


Ultima parte din Harry Potter si Talismanele Mortii 2 prezinta infruntarea apocaliptica dintre elevii de la Hogwarts si adeptii lui Voldemort. Un adevarat film de razboi, un soi de „Salvati soldatul Ryan” cu baghete magice. Este probabil cea mai spectaculoasa lupta intre vrajitori filmata vreodata dar asta nu inseamna ca in istoria filmului fantastic nu exista o lista destul de consistenta de infruntari magice. Le gasiti in continuarea articolului.

Gandalf contra Saruman in 'Stapanul inelelor' (2001-2003)
Runda 1 este dominata clar de Christopher Lee, foarte amuzat sa il joace pe Saruman. Are mai putine motive de bucurie in al treilea film din serie, cand Gandalf, adica Ian McKellen, castiga razboiul.

Boris Karloff contra Vincent Price in 'Corbul' (1963)
Doua mari legende ale filmului horror se infrunta in aceasta celebra adaptare dupa Edgar Allan Poe, realizata de „regele seriilor B”, Roger Corman, in 1963. Scenariul semnat de Richard Matheson, bazat pe poemul lui Poe, prezinta infruntarea dintre trei magicieni (al treilea este jucat de Peter Lorre, alt mare nume al cinema-ului fantastic). Intr-un rol mai mic, in film apare un foarte tanar si necunoscut pe atunci Jack Nicholson.

Magie orientala in 'Big Trouble in Little China' (1986)

John Carpenter a incercat in 1986 o combinatie de fantastic, arte martiale si comedie dar nu a avut un mare succes. Oricum, filmul e plin de scene interesante cum este aceasta bataie intre un intelept chinez si maleficul Lo Pen si slujitorii sai. In cele din urma, Kurt Russell vine si rezolva totul cu pumnii si mitraliera.

Duel animat in 'The Sword in the Stone' (1986)
Aici este vorba de o scena dintr-un clasic Disney, o adaptare a unui roman fantasy clasic de T.H. White despre copilaria regelui Arthur. In secventa de mai sus, vrajitorul Merlin are o disputa cu o vrajitoare numita madam Mim, disputa transata printr-o risipa de imaginatie animata.

The Manitou (1975)
Trecand la horror pur si dur, iata o secventa din adaptarea unui cunoscut roman de Graham Masterton (aparut candva si in romaneste) in care Tony Curtis incearca sa impiedice reintruparea unui saman indian in corpul unei tinere.

Willow (1988)
Dupa primele trei Star Wars, George Lucas si-a incercat mana si in heroic-fantasy insa, in ciuda efectelor speciale si a lui Val Kilmer pe post de „Aragorn”, nu a reusit sa realizeze un nou Stapanul inelelor. Secventa de mai sus, extrasa din finalul filmului, prezinta infruntarea magica dintre regina (rea) Bavmorda si vrajitoarea buna Fin Raziel, ajutata de piticul Willow.

Ucenicul vrajitor (2010)
Nicolas Cage si compania nu au reusit sa-l faca uitat pe Harry Potter cu acest film dar bataia in vraji cu Alfred Molina merita toti banii.