Pagini

24 iulie 2011

Comic-Con, marea serbare a fanilor

Intre 21 si 24 iulie, orasul american San Diego a gazduit editia cu numarul 41 a celei mai importante conventii a fanilor comicsurilor si filmelor, o manifestare pe care Hollywood-ul o curteaza cu teama si respect.


Serbarea fanilor
Comic-Con a fost creat in 1970 de artistul Shel Dorf care a reusit sa adune la San Diego, California, in fiecare vara vreme de patru zile, intreaga armata a pasionatilor de benzi desenate, de science fiction, de cinema si televiziune, propunandu-le un program extrem de divers din care fac parte, la loc de cinste, avanpremierele si intalnirile cu mari nume din domeniu, dar si diverse alte manifestari inedite.
La inceput, conventia se ocupa doar de comicsuri insa, in timp, s-a deschis si spre alte domenii de interes (de la horror la animatie, de la manga la jocuri video, etc.), devenind dupa patru decenii una dintre cele mai mari serbari mondiale a culturii „geek”. Este cea mai importanta conventie de gen din SUA si a patra ca importanta in intreaga lume, dupa Comiket din Japonia, Festivalul de BD de la Angouleme si Conventia Lucca de benzi desenate si jocuri din Italia.
Anual, Comic-Con atrage la San Diego tot mai multi fani, numai in 2010 inregistrandu-se 130.000 de participanti. Deja numarul tot mai mare de participanti depaseste capacitatea Centrului pentru Conventii si organizatorii sunt siliti sa ia in calcul si alte posibilitati.


De toate pentru toti
Ce se petrece la o astfel de conventie? Practic, daca esti un fan, odata ce ai intrat pe portile centrului din San Diego, te pomenesti intr-un rai al culturii geek. Programul, testat si rafinat de-a lungul deceniilor, contine seminarii, prezentari, workshop-uri cu profesionisti din industria comicsurilor, expozitii, avanpremiere si prezentari ale filmelor, serialelor TV si jocurilor aflate in pregatire. S-a creat o traditie a unui program de filme alese cu mare grija, un bal mascat, ceremonia de premiere, fara a uita Festivalul de Film Independent Comic-Con unde sunt prezentate numai lung si scurtmetraje care nu au inca un contract de distributie. De asemenea, exista uriase spatii de expozitie puse la dispozitia studiourilor de film, posturilor TV, editurilor de comics si negustorilor de tot felul de obiecte de interes pentru fani. Desigur, exista si o zona rezervata numai autografelor.

Filmele la tribunalul fanilor
Mai ales in era social media, marile studiouri de la Hollywood s-au prins ca aceasta conventie reprezinta o mina de aur pentru promovarea productiilor de gen, dar au realizat repede ca au de a face cu o adevarata forta pe care, de teama, au ajuns sa o respecte. O primire rece din partea fanilor ar putea sa afecteze serios sansele de succes financiar ale unui film. De asemenea, o primire entuziasta la Comic-Con reprezinta o reclama foarte buna. Dar, pe masura ce conventia a inceput sa semene tot mai mult a parc de distractie hollywood-ian, multi au inceput sa se intrebe daca nu cumva adunarea fanilor mai este un indicator pentru succesul unei productii dupa ce filme precum Sucker Punch sau Scott Pilgrim impotriva tuturor, primite cu aplauze la San Diego, s-au scufundat la box-office mai adanc decat Titanicul.
Dar, in ciuda acestor „neintelegeri” si in 2011 povestea de dragoste dintre Hollywood si cei 125.000 de mii de fani asteptati la Comic-Con va continua la cote maxime, cu o lista impresionanta de evenimente ce tin de filmul fantastic si care vor fi prezentate cu artificii la San Diego.