Pagini

5 iulie 2011

Razboiul Albelor ca Zapada

Redescoperind basmele de pe vremea bunicii, Hollywood-ul a bagat in santier mai multe filme care ar trebui sa transcrie povestile fratilor Grimm pe intelesul generatiei Facebook. O parte dintre aceste proiecte sunt concurente, cum e cazul celor trei adaptari ale Albei ca Zapada care, in prima runda, le vor pune fata in fata, anul viitor, pe Kristen Stewart si pe Julia Roberts.
Kristen Stewart da vampirul Edward
pe ciocanul lui Thor
Producatorul Joe Roth, care pregateste filmul Snow White and the Huntsman, o versiune "action" a celebrului basm al fratilor Grimm, spune ca are in vedere, de fapt, trei episoade, "o trilogie" pe limba hollywood-iana. "Trebuie sa fie primul intr-o serie de trei filme", spune Roth, producator si al filmului lui Tim Burton, Alice in Tara Minunilor. "Povestea din primul se va termina dar vor ramane chestiuni neterminate cu fiecare dintre cele trei personaje principale."
Anuntul lui Roth da de inteles ca producatorul are de ce sa se astepte la mari fapte de arme la incasari din partea acestui film, unul dintre cele trei care se inspira din povestea culeasa de fratii Grimm.
Snow White and the Huntsmen / Alba ca Zapada si vanatorul, regizat de Rupert Sanders pe un scenariu de Evan Daughery, transforma povestea intr-un fantasy cu foarte multa actiune, menit in opinia realizatorilor sa atraga publicul Stapanului inelelor
In filmul de fata, Alba ca Zapada nu este eroina neajutorata din basm ci o printesa care evadeaza dupa 11 ani din temnita reginei rele Ravenna. In loc sa consume mere otravite, ea, cu ajutorul Vanatorului fuge in padure unde invata "calea razboinicului" pentru a se razbuna pe cea care i-a furat tronul. "Asa cum am facut si cu Alice, pastram ideea de baza a povestii", spune Roth. Iar la asta se vor adauga, probabil, niste lupte epice, daca ar fi sa ne luam dupa CV-ul regizorului debutant Rupert Sanders care, pana acum, a lucrat la jocuri video precum Halo 3 sau Call of Duty.
Distributia acestei Albe ca Zapada ar trebui sa faca toti banii: in rolul printesei razboinice o veti revedea pe Kristen Stewart, adevarata vedeta mondiala dupa succesul monstruos al seriei Twillight, Chris Hemsworth lasa deoparte ciocanul lui Thor pentru haine de vanator de recompense, iar Charlize Theron ar trebui sa fie sexy si veninoasa pe post de regina rea.

Regina Rea dar simpatica
Prima imagine din "Alba ca Zapada" versiunea Tarsem Singh
Dar Stewart, Theron si Hemsworth vor avea de furca cu un proiect rival de adaptare a Albei ca Zapada, proiect pus in scena de suprarealistul Tarsem Singh (The Fall si viitorul Immortals). Ambele filme vor fi lansate anul viitor, la cateva luni distanta unul de celalalt ,dar cel al lui Singh "fura startul" (are premiera in martie, cel al lui Roth in iunie) si, in plus, o are pe Julia Roberts in rol negativ. "Nu doream o Regina Rea in sensul in care a fost ea prezentata pana acum", a explicat Singh. "Am dorit o Regina Rea pe care lumea sa o placa".
Spre deosebire de "rivalii" cu filmul de actiune, povestea spusa de Singh va fi mult mai pentru toata familia si va miza mai mult pe umor. Alaturi de Roberts, in rolul Albei ca Zapada a fost aleasa Lily Collins, pe care ati vazut-o in Priest si care - cat de mica e lumea povestilor! - este iubita lui Taylor Lautner, partener in Twillight cu Kristen Stewart.

Kung Fu Alba

Un al treilea film cu Alba ca Zapada, Snow and the Seven, nu intra in acest razboi, premiera lui fiind prevazuta pentru anul 2013. Filmul este un proiect intrat in lucru inca din 2002 la studiourilor Disney, imperiu care, sa nu uitam, s-a ridicat in mare parte pe succesul lungmetrajului din 1937 al lui Walt. In acest caz nu avem de a face cu un story situat in codrii Europei medievale; este vorba despre (tineti-va bine!) o englezoaica din secolul al XIX-lea care, la moartea tatalui, se intoarce la casa ei din Hong Kong si descopera ca mama vitrega comploteaza contra ei. Reuseste sa fuga de aceasta in China continentala unde va intalni o banda de sapte razboinici calugari Shaolin. Pe la Hollywood se zvoneste ca producatorii ar dori-o pe Natalie Portman in rolul principal.

Alice e de vina!

Ce e totusi cu aceasta inflatie de Albe ca Zapada? De vina e succesul lui Alice in Tara Minunilor care a aratat marilor studiouri ca, macar o perioada, basmele de tip fratii Grimm, vor fi o vaca buna de muls. Asta dupa ce, cu doar cativa ani in urma, simpaticul Fratii Grimm al lui Terry Gilliam era primit cu destula indiferenta. Astazi insa, orfanele merituoase si mamele vitrege au potential de a deveni la fel de celebre ca eroii din Twillight.
O spune cel mai bine Rich Ross, presedintele Disney: "Doua dintre cele mai mari succese de box-office din 2010, Alice si Tangled, ne-au aratat noua pasiune a audeintelor globale petru povestile cu zane. Pentru Disney asta inseamna o ocazie de a prelua scanteia unor basme foarte cunoscute si sa o prezinte intr-un mod nou, inovator, cu ajutorul unor regizori vizionari".
In plus, basmele vechi au avantajul ca nu ai de ce plati drepturi de autor, asa cum recunoaste si producatorul Joe Roth, responsabil pentru Alice, pentru o Alba ca Zapada si pentru un viitor Oz. Din nefericire, precizeaza Roth, asta inseamna ca oricine poate adapta un basm clasic fara a plati copyright. Ceea ce inseamna ca printesele risca sa se cam calce pe picioare.

Va fi odata ca niciodata
Dar Alba ca Zapada nu e singurul personaj clasic de poveste. Un prim film din noua serie de basme hollywood-iene a fost Red Riding Hood, combinatie de Scufita Rosie si varcolaci in sos "Twillight" realizata de Catherine Hardwicke, realizatoare a primului film din seria Amurg. O poveste ratata, cei doritori de interpretare psihianalitica a Scufitei Rosii se pot indrepta cu incredere spre excelentul Company of Wolves, realizat in 1984 de Neil Jordan.
Iar dupa Scufita Rosie urmeaza o lista impresionanta de proiecte. In afara de trei Albe ca Zapada, in perioada urmatoare va veti putea delecta cu:
Maleficent
  • Hansel and Gretel: Witch Hunters - actiune si comedie in format 3D, intr-o continuare a celebrei povesti. La 15 ani de la traumatizantele evenimente din Casuta de Turta Dulce, Hansel (Jeremy Renner) si Gretel (Gemma Arterton) s-au transformat intr-un duo de vanatori de vrajitoare. Ei sunt platiti de primarul din Augsburg sa curete codrii din apropiere de clanul de vrajitoare conduse de Muriel (Famke Janssen). Premiera: martie 2012
  • Jack the Giant Killer - un proiect New Lina Cinema, regizat de Bryan Singer, cu necunoscutul Nicholas Hoult in rolul lui Jack, tanarul fermier pornit sa salveze o printesa din ghearele legendarilor giganti. In alte roluri apar jedi-ul Ewan McGregor, si doi veterani din Piratii din Caraibe: Ian McShane (Barba Neagra) si Bill Nighy (Davy Jones). Premiera: 15 iunie 2012
  • Maleficient - o versiune live action a celebrei vrajitoare rele din Sleeping Beauty a lui Disney. Este un proiect care, se pare, a fost pus la cale in 2009 de Brad Bird (Incredibles, Ratatouille), cu Angelina Jolie in rolul principal. Proiectul a trecut apoi pe la Tim Burton, a renuntat si acesta, iar in prezent se spune ca Disney ar negocia cu David Yates (ultimele Harry Potter) sa accepte sa-l regizeze. Premiera: probabil in 2013.
  • Oz: The Great and Powerful - tot un proiect Disney, de data aceasta cu Sam Raimi (Spider-Man) pe post de regizor. Raimi ar vrea sa povesteasca felul in care un tanar iluzionist din lumea noastra a ajuns mare vrajitor in cetatea fermecata Oz si se gandeste sa ii propuna rolul principal lui James Franco (Spider-Man).
  • Tink - alt proiect Disney, anuntat din 2010, un film despre zana Tinker Bell din Peter Pan, cu Elizabeth Banks (Spider-Man) in rolul principal si McG (regizorul ultimului Terminator) pe post de scenarist.