Pagini

31 iulie 2011

Spielberg si extraterestrii, o lunga poveste de dragoste

Anul acesta, celebrul regizor american a produs trei filme ale caror personaje sunt venite din spatiul cosmic (Transformers, Super 8 si Cowboy vs. Aliens) si un serial TV despre o invazie extraterestra. Nu e cazul sa ne intrebam daca Steven Spielberg crede in viata pe alte planete. Raspunsul este evident in filmografia sa. Iata dovezile:
Intalnirea dintre oameni si fiinte extraordinare este una dintre temele majore ale filmografiei lui Steven Spielberg, o preocupare dovedita de numeroase filme pe care le-a scris, regizat sau produs. Fascinatia sa pentru extraterestri dateaza din copilarie. Vinovat de aceasta, spune celebrul regizor, a fost tatal sau, un mare amator de SF, si faptul ca, in copilarie, s-a simtit mereu ca un extraterestru. Cele doua pasiuni ale celebrului regizor, filmul si alienii, au intrat in „coliziune” inca din adolescenta acestuia.

Firelight (1964)
La 16 ani, tanarul Steven a realizat primul lui film, o productie de amatori realizata cu numai 500 de dolari si o camera Super 8, oferita de tatal sau. Actori: prieteni ai tanarului regizor si surorile sale. Cu ajutorul parintilor, Spielberg a prezentat filmul la cinematograful local. La pretul de 1 dolar pe bilet si 500 de spectatori, tanarul regizor a reusit un profit de un dolar. Subiectul filmului este, evident, intalnirea dintre oameni si extraterestri si este realizata cu surpinzatoare maturitate de tanarul de numai 16 ani. Din pacate, filmul a fost pierdut, numai cateva secvente s-au pastrat (pe care le vedeti mai jos) dar el a fost samburele din care a evoluat mai tarziu Intalniri de gradul III.


Intalniri de gradul III (1977)
Dupa ce a creat era blockbusterelor cu Falci, in 1975, Spielberg, folosindu-se din plin mitologia OZN, a scris si regizat aceasta poveste emotionanta a intalnirii dintre extraterestri si pamanteni. Viziunea lui Spielberg este cat se poate de pasnica: omenirea a evoluat indeajuns pentru a-si intalni, in sfarsit, semenii intru ratiune. In film, Spielberg a folosit idei si scene, transpuse aproape cadru cu cadru din Firelight.


E.T. - Extraterestrul (1982)
Marele succes din 1982 al lui Spielberg este o combinatie intre poveste si autobiografie. Dupa divortul parintilor sai si plecarea tatalui, tanarul Steven a umplut golul cu un prieten imaginar extraterestru. „Un prieten care putea fi fratele pe care nu-l avusesem niciodata sau tatal pe care nu mai simteam ca-l am”, a explicat regizorul, mai tarziu, intr-un interviu. Intr-o era a extraterestrilor belicosi, povestea prieteniei dintre un pusti si simpaticul E.T., cu bicicletele ei zburatoare si o nava cosmica asemantoare unui pom de Craciun, avea sa emotioneze o planeta intreaga si sa devina cel mai mare succes de public.


Razboiul lumilor (2004)
Dupa Lista lui Schindler, Spielberg a devenit mult mai serios iar tonul intalnirii dintre oameni si alieni a devenit brusc grav. In aceasta adaptare a romanului lui H.G. Wells, extraterestrii nu vin ca prieteni ci sunt monstri care pun la cale distrugerea planetei noastre pentru a fi stopati, in ultima clipa, de bacteriile pamantene.


Indiana Jones si Regatul Craniului de Cristal (2008)
O miscare surpriza in lumea lui Indiana Jones: obiectul cautarilor celebrului arheolog aventurier nu duce la o intanire mistica ci la o rasa nepamanteana care vine dintr-o alta dimensiune pentru a-i civiliza pe mayasi.

De asemenea, cand nu a spus ca regizor povesti cu alieni, Spielberg nu a ezitat sa produca filme si seriale dedicate acestora. Iata cateva exemple:

Men In Black 1 si 2 (1997-2002)
Comedie si SF luate impreuna dar inspirate din nou din mitologia UFO, anume din relatarile despre o sinistra organizatie de oameni in negru care reduc la tacere toti martorii intalnirilor de gradul III.

Taken (2002)
Realizata pentru SciFi Channel, Taken este o adevarata saga ce urmareste destinele a trei familii implicate in acoperirea contactului cu extraterestrii de la Roswell, in 1947, o poveste urmarita vreme de cinci decenii si patru generatii. Aici militarii sunt rai, extraterestrii sunt buni iar experimentele lor pe Pamant duc la aparitia unui hibrid om-alien cu puteri aproape supranaturale.


Falling Skies (2011)
O noua invazie extraterestra, imaginata de Robert Rodat si produsa de Spielberg. Falling Skies este povestea a ce se intampla in SUA ocupata de o forta extraterestra iar supravietuitorii sunt vanati de doua feluri de creaturi, Mechs si Skitters. Primele episoade sunt destul de au fost destul de conventionale dar, deja, realizatorii au dat suficiente indicii ca lucrurile nu sunt atat de simple precum par la prima vedere.


Teoria conspiratiei – Ce stie cu adevarat Spielberg
Umbla un zvon conform caruia, la capatul unei vizionari private la Casa Alba a lui E.T., presedintele Reagan s-a intors spre Spielberg si i-a spus: „Sunt numai sase persoane in sala aceasta care stiu cat de aproape de adevar este acest film!”. Zvonul pare sa fi pornit de la un operator prezent la intalnire, care ar fi auzit ce s-a spus. Evident, nimeni nu a confirmat vreodata aceasta discutie. Adeptii teoriei conspiratiei sustin ca Spielberg stie cate ceva, din surse foarte secrete. Bryce Zabel, care a creat in anii '90 serialul Dark Skies (o poveste asemanatare cu Taken si Dosarele X) crede ca Spielberg abordeaza in filme mai multe aspecte ale intalnirilor cu extraterestrii si din dorinta de a arata ca nu este manipulat de Guvern sau altcineva si ca, la fel ca un om normal, „exploreaza toate posibilitatile”.