Pagini

4 august 2011

Istorie comics: Captain America

Filmul Captain America: First Avengers face cunostiinta in stil hollywood-ian cu unul dintre cei mai longevivi supereroi din istorie, un personaj care a ajuns sa intruchipeze patriotismul american in anii celui de Al Doilea Razboi Mondial. Iata istoria lui.


Pictura de Alex Ross
Capitanul America este unul dintre putinii supereroi clasici care nu a fost creat de Stan Lee (desi acesta a avut un cuvant mare de spus in istoria sa). A fost imaginat in 1940 de scenaristul Joe Simon, care avea sa fie si primul redactor-sef al unei edituri specializate din epoca, Timely Comics. Aceasta, mai tarziu, avea sa se transforme in mult mai celebra Marvel.

In cautarea unui nou erou care sa fie aruncat pe o piata avida de eroi desenati, Simon a schitat personajul in costum si a scris in josul paginii numele "Super American".
"Nu mergea", avea sa recunoasca Simon mai tarziu, in autobiografia sa. "Erau prea multi de «superi» in comics. Dar «Captain America» suna bine. Nu erau foarte multi capitani - atat de simplu era. Iar companionul lui era un baietel pe care il numisem Bucky, de la unele lui Bucky Pearson, vedeta echipei de baschet a liceului".

Cine este Captain America
Captain America era un erou mai degraba din tagma lui Batman decat a lui Superman. La origine, el era Steve Rogers, un tanar mic de statura, slab, calul de bataie al baietilor cu muschi, dar animat de un simt al dreptatii iesit din comun si de un mare elan patriotic. Respins la incorporare, Steve accepta sa participe la un experiment in timpul caruia ii este injectat un "lichid straniu" care il transforma intr-un erou cu trup de atlet. 

Cand inventatorul acestei formule secrete este ucis de sabotori, iar Capitanul ramane unicul supersoldat creat, Guvernul il trimite pe front, deghizat intr-un soldat obisnuit. Un amanunt care a facut ca revista sa devina foarte populara in randul soldatilor americani. Foarte repede, Captain primea si un ajutor, pe tanarul Bucky Barnes, "mascota regimentului", dupa modelul altor "kid buddies" din epoca: Robin pentru Batman, Toro pentru Human Torch.
In filmul din 2012, savantul care supervizeaza experimentul este Howard Stark, tatal lui Tony Stark (Iron Man), facand inca o legatura cu universul Marvel si cu viitorul film The Avengers.

Un erou obisnuit
Ce a atras la Captain America a fost faptul ca, in ciuda fizicului, era un om foarte normal, doar ceva mai puternic si mai destept. Nu avea superputeri, nu era invulnerabil, dar serul minune il oferise agilitate, viteza, putere si rezistenta mai mare decat a unui campion olimpic. A existat o legatura intre imaginea Capitanului si cea a presedintelui Roosevelt, slabit de poliomelita dar ajuns un lider charismatic in timpul Razboiului.
Caracterul lui patriotic era deovedit de costumul sau, o combinatie intre steagul american si tinuta unui supererou tipic. Plus scutul, cu insemnele SUA, menit sa sublinieze faptul ca erou isi apara tara de dusmani. La inceput, scutul era triunghiular dar a devenit repede rotund din motive de copyright (mai exista un erou dotat cu asa ceva) dar in noua formula, scutul putea fi aruncat ca un disc, devenind astfel o arma.

Mai tarziu, cand personajul a fost rescris pentru a fi integrat mai bine in universul Marvel, scutul sau a fost realizat dintr-un aliaj de metale fictionale, vibranium si adamantium (acesta din urma fiind materialul din care sunt compuse scheletul si ghearele lui Wolverine).

O intruchipare a spiritului patriotic
Editorului lui Timely Comics, Martin Goodman, i-a placut ideea personajului si i-a dat ordin lui Simon sa pregateasca cat de repede un prim numar al unei reviste in intregime dedicata lui Captain America. In ciuda unor retineri initiale, scenristul l-a ales pe viitoarea vedeta Jack Kirby sa deseneze aventurile personajului, forjand astfel una dintre cele mai succes echipe artistice din acea era a benzii desenate americane.
Asa cum puteti banui, Captain America a fost de la inceput un personaj cu o mare incarcatura politica. Era 1940, Europa era in plin Razboi Mondial, SUA ezitau sa se implice. Dar multi americani insa vedeau situatia in mod diferit iar Simon si Kirby se numarau printre acestia, ambii fiind revoltati de actiunile lui Hitler. "Cei care se opuneau intrarii in razboi erau destul de bine organizati. Noi, ceilalti, incercam sa ne spunem punctul de vedere", isi aminteste Simon.

Mai tare decat revista 'Time'
Cei doi au spus astfel ce aveau de spus in primul numar al revistei Captain America aparuta pe piata in decembrie 1940, cu un an inainte de atacul japonez de la Pearl Harbor. Pe coperta (unde, ciudat, era trecuta insa data martie 1941) Capitanul il tragea un pumn strasnic lui Hitler. Succesul a fost imens.
Primul numar al revistei s-a vandut intr-un tiraj de un milion de exemplare, eroul a fost primit cu caldura de milioane de fani in vreme ce altii au scrasnit din dinti. Cei doi autori au primit chiar si scrisori de amenintare dar Capitanul lor, desi nu era primul supererou "patriot", avea sa devina, in banda desenata macar, o intruchipare a patriotismului american. Cand, un an mai tarziu, America era atacata de japonezi si intra in razboi, popularitatea personajului atingea culmea - in acea perioada un numar din comicsul Captain America se vindea in peste un milion de exemplare, intrecand chiar tirajul revistei Time care vindea numai 700.000.
In al treilea numar al revistei, un tanar scenarist numit Stanley Liberman, viitorul Stan Lee, isi aducea si el modesta contributie: este cel care s-a gandit ca noul supererou isi putea folosi scutul ca arma.

Disparitie si reinviere
Pe tot timpul razboiului, popularitatea lui Captain America a fost imensa, comparabila cu cea a lui Batman si Superman. A fost unul dintre cei mai mari eroi ai Epocii de Aur a comicsurilor, avea fan club si devenise eroul unui serial TV (la care filmul din 2012 face aluzie). In anii urmatori insa, popularitatea supereroilor s-a evoporat si Capitanul America a iesit din scena. Nu dupa multa vreme, Atlas Comics a incercat sa il readuca la viata pe post de "distrugator de comunisti" (incepuse Razboiul Rece) dar fara succes. Captain America depusese armele.
La inceputul anilor '60, in plina Era de Argint a Comicsurilor, Stan Lee, ajuns om de baza la Marvel, s-a gandit sa il reinvie pe Captain America, impreuna Jack Kirby. Asta s-a petrecut in martie 1964, in numarul 4 al revistei
"The Avengers", cand bravul capitan se alatura lui Hulk, Thor, Iron Man si Ant-Man. Ideea lui Lee a fost ca, la sfarsitul razboiului, eroul s-a prabusit cu un avion experimental in Atlanticul de Nord si ca a ramas in animatie suspendata doua decenii intr-un bloc de gheata. Nuanta scenaristului, care a asigurat succesul acestei resurectii, a fost urmatoarea: Capitanul este o relicva dintr-o era mult mai putin complicata, trezit la viata intr-o lume in care o intelege prea putin si in care trebuie sa se adapteze ideii ca patriotismul nu mai inseamna sa asculti liderii politici.


50 de ani de cariera
Intoarcerea Capitanului America a fost incununata de succes. A devenit liderul echipei Avengers, in scurta vreme a avut si propriile lui aventuri "solo", intr-o revista care i-a purtat numele si a fost absorbit in extrem de complicata mitologie Marvel. Peripetiile lui au fost publicate ani la rand, cu succes, a imatranit, la un moment dat s-a retras cedand locul, costumul si scutul vechiului sau amic Bucky si, in 2007, a fost ucis de scenaristi. Motivul eliminarii lui a avut, evident, nuante politice. O parte dintre cititori ar fi vrut ca eroul sa fie mai implicat in politica SUA, purtand razboiae in Orientul Apropiat, altii ar fi vrut ca seria Captain America sa critice actiunile Guvernului. Noul film ii asigura o reintoarcere la orgini si, cum se intampla in lumea comicsurilor, o noua viata.
Important este ca acest supererou fara superputeri a fost in jumatate de secol un mare succes; in ciuda costumul sau patriotic, se estimeaza ca revistele cu el s-au vandut in 210 milioane de exemplare in 75 de tari.
Avataruri ale lui Captain America: (de la stanga la dreapta) Nomad, Bucky Barnes si Super Soldier


Pe micul si marele ecran
Filmul Captain America: Primul razbunator este prima productie de mare buget care il are ca erou pe acest personaj semicentenar. Capitanul insa a mai aparut de-a lungul vremii in destule alte filme si seriale, animate sau nu.


Asa arata Captain America in serialul de cinema din anii '40

1944 - In perioada sa de maxim succes, el a fost eroul unui serial difuzat, conform obiceiului epocii, saptamana de saptamana, la cinema. A fost primul erou Marvel care a avut aceasta "onoare". In serial el nu este Steve Rogers ci procurorul Grant Gardner.



Anii '70 - costumul se adapteaza gustului erei disco

1979 - doua filme de televiziune lansate de postul CBS, cu Reb Brown in rolul principal. Actiunea este mutata din anii '40 in prezent.


1990 - un film de cinema turnat in Iugoslavia, cu Matt Salinger (este fiul celebrului J. D. Salinger, autorl lui De veghe in lanul de secara)  in rolul principal, alaturi de Ronny Cox, Michael Nouri si Francesca Neri. Filmul a fost lansat in SUA direct pe video.


2006 - filmele de animatie, lansate pe DVD, Ultimate Avengers si Ultimate Avengers 2.