Pagini

4 august 2011

Istorie comics: Green Lantern, jumatate de secol de justitie verde

Publicul roman face cunostiinta abia acum cu Green Lantern insa personajul are in spate o istorie lunga si complicata, veche de 51 de ani.


Justitiarul feroviar
Primul Felinar Verde s-a aprins in banda desenata in revista All American Comics in iulie 1940, in plina Era a de Aur a Comicsurilor, imaginat de scenaristul Bill Finger si de desenatorul Martin Nodell. Editorul All American Publishing era una dintre cele trei companii independente din a caror fuziune avea sa rezulte gigantul DC Comics de mai tarziu.
Primul Green Lantern
Green Lantern era pe vremea aceea Allan Scott, un inginer feroviar care ajunge in posesia unui felinar magic ce poate vorbi si care ii ofera putere. Cu ajutorul acestuia, Allan face un inel care ii da tot soiul de abilitati speciale, dar care trebuie reincarcat odata la 24 de ore. Initial, personajul trebuia sa se numeasca Alan Ladd, o trimitere la Aladin si lampa lui fermecata, ceea ce explica in buna masura aceste inceputuri „magice” ale personajului.
Autorul, Martin Nodell, a explicat mai tarziu ca ideea personajului i-a venit atunci cand a vazut un muncitor feroviar de la metroul new-yorkez agitand un felinar rosu pentru a opri un tren. Influentele sale au fost atat opera "Inelul Nibelungilor" a lui Wagner cat si Aladin si lampa lui fermecata (initial, personajul trebuia sa se numeasca Alan Ladd, o trimitere la eroul din "1001 de nopti").

Green Lantern, un justitiar intergalactic. Pictura de Alex Ross

Eroul Galaxiei
Dupa Al Doilea Razboi Mondial, intr-un moment in care toti supereroii incep sa isi piarda popularitatea, Green Lantern dispare pentru a fi resuscitat in octombrie 1959 in plina Era de Argint a Comicsurilor. 
Este o perioada in care DC Comics a hotarat sa reinvie mai multe personaje din trecut, dar reimaginate pentru o noua epoca.
Noul justitiar se numeste Hal Jordan, si este un pilot care primeste din partea unui extraterestru muribund, Albin Sur, un inel al puterii prin care este recrutat intr-o forta de politie galactica, Green Lantern Corps.
Aceasta reorientare a personajului s-a datorat in primul rand editorului revistei, Julius Schwartz, care era un mare fan SF si a carui cariera de agent l-a facut sa isi dea seama ca cititorii se inebuneau dupa acest gen literar.
Prin urmare, noul Green Lantern este o ruda apropiata a povestilor gen „patrula galactica” ce proliferau in epoca. Una dintre sursele de inspiratie evidenta a noului personaj, nemarturisita insa, ramane fara doar si poate seria "Lensmen" a lui E.E. Doc Smith, scriitor cu o popularitate imensa pe acele vremuri. E greu sa nu vezi asemanarile dintre eroul de comics si lensemnii care apara galaxia, cu lentilele lor magice.

Un lung sir de avataruri
Ca orice alt supererou, Green Lantern are o biografie extrem de convulsionata. In cei 50 de ani de existenta, el a aparut in numeroase serii, a facut parte din diverse echipe de supereroi iar personajul a trecut prin numeroase rescrieri si reformulari.
Povestea lui Hal Jordan s-a terminat catastrofal, destul de repede. A fost inlocuit in 1968 de Guy Gardner, personaj care, in anii '80, a fost transformat de scenaristi intr-o parodie cruda a „masculului american ultra-macho, extremist si militarist”.
Urmatorul Lantern a fost John Stewart, la inceputul anilor '70, un arhitect de culoare, ales de Gardieni sa il inlocuiasca pe Gardner. Este unul dintre cele mai cunoscute avataruri ale personajului, datorita si serialelor de animatie Justice League si Justice League Unlimited, difuzate si la noi. Stewart este unul dintre cei mai importanti supereroi e culoare.
Ultimul Green Lantern (de pana acum) este Kyle Ranner, un artist freelance care a preluat inelul puterii din 1994 cand toata organizatia Lanternelor era decimata.




Hal Jordan este dus in fata consiliului Gardienilor, pe planeta Oa

Stapanii Inelelor
Povestea Lanternelor a inceput odata cu Gardienii Universului, o rasa de fiinte foarte evoluate de pe planeta Oa care vor sa aduca pace in Galaxie. Ei au creat Bateria Centrala, in care au reusit sa transforme puterea vointei intr-o forma de energie de culoare verde. Tot Gardienii au creat si Inelele Puterii care se pot incarca din Bateria Centrala si dau celor care le poarta puteri extraordinare. Acesti purtatori sunt inregimentati in Corpul Lanternelor Verzi, aparatori ai Galaxiei.


Principalii membri ai "patrulei galactice": Hal Jordan (centru), Albin Sur (stanga), Tomar-Re si Sinestro (dreapta), uriasul Killowog (in spate)

Din aceasta organizatie fac parte, asa cum vedeti si in film, membri ai fiecarei rase din Galaxie (click pe poza pentru o versiune mai mare). Hal Jordan este om, Tomar-Re este o creatura amfibie, si mai exista si o musca extraterestra, un virus superinteligent, planeta vie Mogo si chiar o ecuatie matematica dotata cu constiinta de sine.
Cu eoni in urma, Gardienii au inchis in Baterie o fiinta malefica numita Parralax, compusa doar din frica in stare pura. Aceasta energie are culoarea galbena (in universul DC Comics exista un strict cod al culorilor pentru fiecare emotie) – impotriva ei Lanternele Verzi sunt neajutorate.




Parallax, energia galbena a fricii

Tradatorii Lanternelor
Filmul lui Martin Campbell probabil contine in germene ideile viitoarelor continuari, asa cum pot fi ele deduse din povestile prezentate in comicsuri. Ce nu stiati, daca nu ati citit benzile desenate cu Green Lantern, este ca eroul Hal Jordan are parte de un destin teribil. Inebunit de durere dupa ce o parte din Pamant a fost distrusa, Jordan incearca sa reivie milioanele de morti absorbind puterea Bateriei Centrale. El absoarbe, fara sa vrea, si pe Parallax, si devine o forta destructiva care sterge atat organitia cat si Gardienii de pe fata Universului. Cel ce va salva situatia va fi Kyle Rayner, caruia ultimul Gardian ramas in viata ii da singurul inel ramas.
Hector Hammond
Personajul negativ al filmului este Hector Hammond (Peter Sarsgaard), un savant metamorfizat de contactul cu o materie extraterestra intr-o fiinta cu un craniu enorm, o inteligenta redutabila si puteri psionice.
Sinestro (Mark Strong) este una dintre cele mai respectate Lanterne dar, in secret, crede ca pacea si ordinea pot fi pastrate doar printr-o crancena dictatura. Descoperit de Hal Jordan, el este izgonit din organizatie, se aliaza cu o lume dintr-un univers de antimaterie, Qward, si devine unul dintre cei mai mari dusmani ai Lanternelor.
Sinestro

Nu in cele din urma, Carol Ferris (Blake Lively), prietena lui Jordan, ajunge personaj negativ dupa ce, sub influenta unei pietre pretioase extraterestre se transforma in Star Sapphire, dotata cu puteri impresionante pe care le foloseste pentru a-si distruge fostul iubit.

Versiunile animate
Green Lantern se afla la primul lui film pentru marele ecran dar, pana acum, a mai fost eroul unor productii animate. Este unul dintre membrii gruparii Justice League alaturi de colegii sai de DC Comics - Superman, Batman, Wonder Woman, Flash si Martian Manhunter. Aventurile lor au putut fi vizionate pe Cartoon Network, vreme de patru ani, intre 2001 si 2004 sub numele de Justice League si, de la al doilea sezon incolo, Justice League Unlimited.
De asemenea, Green Lantern a fost unul dintre personajele unei serii TV ratate, Legends of the Superheroes, pe care studiourile Hanna Barbera au incercat, fara succes, sa o impuna la TV in 1979. Un alt serial, Justice League of America, s-a oprit la episodul pilot in 1997.


A mai aparut in filme de animatie realizate de DC Comics direct pentru DVD precum Justice League: The New Frontier si Justice League: Crisis on Two Earths si a fost eroul principal a doua filme de animatie, Green Lantern: First Flight, in 2009 (voce Christopher Meloni) si Green Lantern: Emerald Knights, lansat anul acesta (voce Nathan Fillion).
In prezent, se lucreaza la un serial de sine statator avand ca erou pe Hal Jordan si care va fi prezentat in curand pe Cartoon Network.