Pagini

2 august 2011

MTV 30 – pop, rock si videoclipuri fantastice (I)


Ce pretext mai bun decat aniversarea a trei decenii de MTV pentru a trece in revista cele mai bune videoclipuri pop/rock cu teme SF sau horror din toate timpurile? In partea intai, o excursie nostaliga in anii '80, alaturi de Queen, familia Jackson, Styx, Tina Turner, si altii.

Queen - „Flash” (1980)

Dino de Laurentis a avut doua idei foarte bune. Unu: sa produca o adaptare a celebrelor benzi desenate ale lui Alex Raymond cu Flash Gordon. Doi: sa ii angajeze pe cei de la Queen sa realizeze coloana sonora a filmlui.

Styx - „Mr. Roboto” (1983)

Styx - Mr. Roboto de jpdc11
In 1983, formatia americana Styx isi incerca puterile cu opera rock „Killroy Was Here” al carei erou era Killroy, un cantaret dintr-o lume viitoare al carei guvern fascist a scos muzica rock in afara legii. Single-ul „Mr. Roboto” a fost un mare succes in epoca iar clipul contine imagini din mini-filmul realizat pentru lansarea albumului. Lejer kitsch dar piesa, combinatie de AOR si progresiv, este superba.

Michael Jackson - „Thriller” (1983)

Oare mai este nevoie de prezentare pentru aceasta capodopera horror de 14 minute, cel mai mare si mai important videoclip din toate timpurile? Sa spunem doar ca este regizat de John Landis care, cu numai 2 ani ianinte realizaze celebrul American Werewolf si ca vocea cavernoasa care recita din off ii apartine unui icon al cinema-ului fantastic, legendarul Vincent Price.

The Jacksons – „Torture” (1984)

Piesa (de pe albumul "Victory", din 1984) scrisa de Jackie Jackson si Kathy Wakefield, vorbeste despre chinul prin care trece un barbat la sfarsitul unei relatii. Clipul prezinta un barbat ratacit printrtun labirint, la jumatatea drumului dintre spectacol de scena si Star Wars, unde se petrec numeroase scene de tortura. Coregrafia ii apartine Paulei Abdul iar scena cu scheletele dansatoare este inspirata clar din Jason si Argonautii.

Ray Parker Jr. - „Ghostbusters” (1984)

Nici o excursie in muzica pop fantastica a anilor '80 n-ar fi completa fara acest imens single, scris de Ray Parker Jr. pentru coloana sonora a unuia dintre cele mai de succes filme din 1984, Vanatorii de fantome.

Rick Springfield - „Bop Til You Drop”(1984)

In anii '80, Rick Springfield se bucura de un mare succes in Statele Unite. Piesa de mai sus, extrasa de pe albumul "Hard to Hold" (1984), a fost insotita de un clip tributar SF-ului cinematografic al epocii: intr-o lume post-apocaliptica, sclavii umani se revolta impotriva stapanilor lor extratrestri. Regizor: un anume David Fincher. Da, cel cu Alien 3, Se7en si Social Network.

Duran Duran - „Wild Boys” (1984)

Si-au luat numele de la un personaj din Barbarella si au devenit unul dintre cele mai mari grupuri de new wave din anii '80. Clipul de mai sus a fost realizat de Russell Mulcahy care, doi ani mai tarziu, regiza primul Highlander. Clipul a costat 1 milion de dolari, suma enorma in epoca, si aduce aminte de Mad Max 2: The Road Warrior.

Billy Ocean - „Loverboy” (1985)

Billy Ocean - Loverboy de erwan951
Billy Ocean a fost unul dintre cei mai populari interpreti R&B englezi (este nascut in Trinidad) din anii '70-'80. Al doilea single de pe albumul sau best-seller din 1984, "Suddenly", a avut parte de un videoclip inspirat de filmele SF ale epocii: pe o alta planeta, Billy canta intr-un bar populat cu roboti, ciborgi si creaturi stranii, iar un cavaler extraterestru recupereaza cu laserul in mana iubita, o ruda apropiata a gelfingilor din Dark Crystal.

A-Ha - „Take On Me” (1985)

A-Ha - Take On Me de Warner-Music
Un clip legendar, o poveste romantica despre un personaj de banda desenata pentru a fi cu iubita lui din lumea reala. Regizor este Steve Barron care avea sa realizeze mai tarziu doua dintre cele mai bune serii fantasy de televiziune, Merlin si 1001 de nopti.

Tina Turner - „We Don't Need Another Hero” (1985)

Tina Turner - We Don't Need Another Hero de djoik
Mad Max a fost unul dintre eroii anilor '80 iar Tina Turner nu a vrut sa rateze ocazia de a-l teroriza pe Mel Gibson. De aceea, a jucat rolul principal negativ in Mad Max Beyond Thunderdome si a contribuit la coloana sonora cu acest single nominalizat la Grammy si la un premiu MTV pentru cel mai bun clip.