Pagini

22 august 2011

Ridley Scott se intoarce in universul Blade Runner


Este probabil stirea anului: la 30 de ani de la premiera celui mai important film al sau, reputatul cineast britanic se intoarce in universul futurist al lui Blade Runner.
 
Nu se stie ce fel de film va fi, o continuare sau un prequel (in nici un caz un remake); casa de productie Alcon Entertainment a precizat ca regizorul inca nu s-a hotarat intre aceste doua posibilitati.
„Ar fi o minciuna sa nu spunem ca exultam la ideea ca Ridley va duce acest film cult intr-o directie noua si excitanta. Pentru noi aceasta reprezinta proiectul vietii”, au declarat producatorii filmului, Andrew Kosove si Broderick Johnson. „Avem ocazia sa ne gandim atat la un prequel cat si la o continuare, la felul in care va arata lumea noastra in viitor”, spune Andrew Kosove. „Sau cum arata lumea dupa Blade Runner pentru ca azi exista lucruri care au intrat in constiinta noastra si pe care nu ni le-am fi putut imagina cu ani in urma”.
Dupa cate se pare pana acum, nimeni nu stie exact ce va fi noul Blade Runner, asa incat primul pas spre noul film va fi un scenariu fie ca acesta se va numi Blade Runner 2, fie Blade Runner Origins. O posibila idee ar putea fi prezentarea sangeroasei revolte a Replicantilor la care primul film face aluzie la inceput. Oricum ar fi, Replicantii vor face parte din noul film.




Povestea aceasta a inceput in primele luni ale anului cand s-a anuntat ca Alcon Entertainment au cumparat drepturile unei continuari la Blade Runner. O stire care a facut sa se ridice sprancenele multor fani SF, ingroziti de ideea ca acest film cult ar putea fi „compromis” de o continuare lamentabila. Cei doi producatori au tinut sa asigure ca, indiferent de ce film va vedea lumina ecranelor, va fi plin de respect fata de original.
Ideea lor era insa sa il convinga pe Scott sa se alature proiectului, regizorul britanic fiind poate singura garantie reala asupra calitatii noului film. Fara sa spuna nimic public, cei doi s-au intalnit la Londra cu Scott si au discutat cum ar trebui sa fie noul film, cum ar trebui sa se diferentieze de original si de numeroasele alte productii care l-au imitat, etc. Pana la urma, au batut palma cu Scott iar cateva luni mai tarziu, dupa ce s-au semnat si contractele, reintoarcerea celebrului regizor a fost facuta publica.
„Cred ca Ridley a vazut in acest proiect o oportunitate de a crea ceva complet original fata de primul Blade Runner”, a comentat Andrew Kosove.




Ridley Scott realizand un alt Blade Runner nu mai pare o idee atat de nebunasca din moment ce regizorul in varsta de 73 de ani s-a reintors la science fiction cu actualul lui film, Prometheus, proiect ce a pornit ca un prequel la Alien si care s-a transformat pe parcurs in cu totul altceva.
Noul Blade Runner se va filma probabil la inceputul lui 2013, avand in vedere o lansare in 2014. E aproape sigur ca, indiferent de story, nici Harrison Ford si nici Rutger Hauer nu vor fi pe generic, macar datorita faptului ca ambii actori sunt mult prea in varsta. Asta ca sa nu uitam relatiile tensionate dintre Ford si Scott din timpul realizarii filmului original.
Cu toate acestea, Harrison Ford (69 de ani), intrebat in iulie de un reporter MTV ce parere are despre noul Blade Runner, a dat un raspuns care ii poate face pe fani sa speculeze mult: „In acest moment, nu am nici o parere. E inca devreme si da, sigur, cunosc o parte dintre oamenii implicati in proiect, dar mai e multa cale pana sa devina realitate”.
Pana cind vor aparea noi stiri de pe santierul noului Blade Runner, fanii se vor putea convinge daca Ridley Scott si-a pierdut sau nu capacitatea de a face SF de mare clasa, vazand ce poate sa faca celebrul regizor pornind de la Alien, filmul care l-a lansat in urma cu mai bine de 30 de ani.