Pagini

1 noiembrie 2011

Cine se mai da in judecata la Hollywood: Harlan Ellison si urmasii lui Phillip K. Dick

Nici nu a apucat thriller-ul SF In Time/ In timp sa intre pe marile ecrane ca celebrul si nervosul scriitor Harlan Ellison si-a trimis avocatii pe capul producatorilor filmului, studiourile 20th Century Fox.


Nimeni nu indrazneste sa-l supere
pe Harlan Ellison
Motivul: subiectul lui In Time este mult prea similar cu cel al excelentei nuvele din 1965 a lui Ellison, Caieste-te, Arlechin, spuse domnul Tic-Tac! (aici, nu mai spuneti la nimeni)
Atat in film cat si in povestire este vorba despre o societate in care moneda curenta este timpul si in care, atunci cand un cetatean ramane "falit" isi pierde si viata.
Ellison s-a enervat nu numai ca (spune el) "este furat" ci si fiindca filmul lui Andew Niccol pericliteaza sansele unei adaptari pentru marile ecrane a lui Caieste-te, Arlechin!.
De accea, legendarul scriitor a cerut in septembrie nu numai o mare despagubire in bani ci a incercat sa blocheze lansarea filmului, fara succes insa.

Harlan Ellison nu este la primul proces de acest fel. La vremea respectiva l-a dat in judecata pe insus James Cameron, pe motiv ca subiectul din Terminator este similar cu cel din doua episoade pe care Ellison le scrisese pentru serialul The Outer Limits, "Soldier" si "Demon With a Glass Hand". Cameron a fost de acord si cele doua parti s-au aranjat in afara tribunalului.

Un alt proces care tocmai se declanseaza in cetatea filmului are legatura tot cu lumea filmelor "speculative fiction", mai precis cu The Adjustement Bureau / Gardienii destinului (cum naiba au reusit aceasta traducere? - n.r.).
Mai precis: filmul e bazat pe povestirea Ajustorii (1953) a lui Phillip K. Dick iar studioul Media Rights Capital sustine ca textul a intrat in domeniul public. Urmasii scriitorului american nu sunt de acord si pretind despagubiri de 500.000 de dolari.