Pagini

1 noiembrie 2011

Staruri pop/rock in filmele fantastice

Prezenta lui Justin Timberlake in rolul principal in thriller-ul SF In Time este un bun prilej de a redacta o lista consistenta de muzicieni care au avut roluri, mai mari sau mai mici, in filmele de care se ocupa acest blog. Foarte multa muzica la un click distanta




David Bowie

Bowie a fost intotdeauna foarte science-fiction asa incat nu e de mirare ca e una dintre vedetele pop pasionate de fantastic. Vedeti, daca nu credeti, albume celebre din discografia sa precum Ziggy Stardust and the Spiders form Mars, etc.
Mai important este ca Bowie a aparut si in multe filme de gen, incepand cu filmul SF britanic din 1976 The Man Who Fell to Earth in care joaca rolul unui extraterestru esuat pe Terra in cautarea unei modalitati de a duce apa pe planeta lui desertica.



A jucat si rolul principal din piesa de teatru Omul elefant, pe Broadway, vreme de 150 de ori intre 1980-1981 dupa care a fost partenerul de crime si placeri a lui Catherine Deneuve in cunoscutul film cu vampiri new-wave The Hunger, cu care a debutat Tony Scott in 1983. Iata un eficace inceput de film, pe muzica de Bauhaus.



Un titlul important in filmografia sa este excelentul film fantasy Labyrinth realizat in 1986 de Jim Henson si Muppets si produs de George Lucas. O poveste excelenta unde Bowie este un Regele Gnomilor care il rapeste pe fratele copilei interpretate de o foarte tanara Jennifer Connely.



Nu putem incheia aceasta parte dedicata "spaceman-ului" Bowie fara a aminti aici si rolul lui Pilat din Pont in Ultima ispita a lui Hristos si, mai ales, rolul lui Nikola Tesla in The Prestige.


Tina Turner
Veterana Tina, cu o cariera de jumatate de secol in muzica, a jucat intr-un singur film care ne intereseaza dar intr-un rol memorabil. Ea a fost inamica lui Mel Gibson in Mad Max Beyond Thunderdome (1985) si chiar a si cantat despre asta.





Sting
Britanicul Gordon Matthew Thomas Sumner a cedat si el tentatie cinematografului in mai multe randuri. Sigur vi-l amintiti din rolul lui Feyd Rautha Harkonnen in controversatul Dune al lui David Lynch. Un an mai tarziu, poate nu stiati, juca rolul baronului Frankenstein in The Bride. De asemenea, a fost "un ofiter eroic" prompt executat in Aventurile baronului Munchausen (1988) de Terry Gilliam.





Mick Jagger
Vocalistul de la Rolling Stones a fost cat pe ce, candva, sa joace in Fitzcarraldo al lui Werner Herzog. Noi, astia cu SF-ul, il stim dintr-un rol principal din Freejack, o panarama de adaptare dupa Robert Sheckley, nu foarte reusita dar simpatica. Un memento pe muzica de Scorpions.




Debbie Harry
Fosta Blondie s-a invartit chiar de un videoclip regizat de nelinistitorul H.R. Giger (taticul lui Alien) la inceputul carierei ei solo. A avut parte de o cariera meritorie si ca actrita. Suntem obligati sa ne-o amintim din rolul ei de debut - psihiatra sadomasochista din inegalabilul Videodrome (1984) al lui David Cronenberg.






Gene Simmons
Basistul cu limba cea mai lunga de la KISS a fost si actor, la inceput in rolul Demonului din muzicalul Kiss Meets the Phantom of the Park (1976). In 1984, Simmons a fost un doctor nebun care terorizeaza viitorul apropiat cu robotii sai in Runaway, scris si regizat de insusi Michael Crichton.




Rob Zombie
Liderul formatiei White Zombie a avut alta abordare - s-a transformat intr-un neobosit si sangeros regizor de horror, destul de apreciat de fani. V-a placut House of 1000 Corpses,  The Devil's Rejects sau remake-ul de la Halloween? El e vinovat! Iata-l aici pe scena, in plina actiune.




Tom Waits
A luat un Oscar pentru muzica de la One From the Heart dar chiar este un actor foarte bun. L-ati vazut in rolul lui Renfield in Bram Stoker's Dracula, in Mystery Men, in rolul Inginerului din The Book of Eli si, mai ales, in rolul Diavolului in Imaginariul doctorului Parnassus.



Beyonce
Chiar a fost nominalizata la doua Globuri de Aur pentru Dreamgirls (2006) dar a fost si partenera lui Mike Myers in Austin Powers in Goldmember (2002)



Altii:
Cher - o puteti oare uita din rolul de sotie a diavolului in Vrajitoarele din Eastwick?
Meat Loaf - Clipurile lui seamana cu filmele dar domnul Meat Load este si actor. A jucat in legendarul Rocky Horror Picture Show si l-ati vazut in Fight Club. In catastrofa Bloodrayne apare in rol de vampir libertin.
Kris Kristofferson - a fost mentor al vanatorului de vampiri Wesley Snipes in cele trei filme din seria Blade.
Chris Martin (Coldplay) - o scurta aparitie ca zombi in Shaun of the Dead.
Aaliyah - a incetat din viata foarte tanara, intr-un accident de avion, inainte sa apara in Matrix Reloaded. A jucat insa rolul titular din Regina Damnatilor.
Grace Jones - pantea neagra "sclava a ritmului" a fost partenera lui Arnold in Conan Distrugatorul si s-a luptat cu James Bond in A View to a Kill.
Tom Petty - in propriul lui rol in filmul post-apocaliptic Postasul.