Pagini

18 martie 2012

'Dark Shadows': problemele de familie ale vampirului Johnny Depp

Noua fantezie gotică a lui Tim Burton se pregătește de premieră cu primul trailer și primele impresii. Mai multe despre acest film în rândurile care urmează:



După cum ştiaţi poate, 2012 marchează o nouă colaborare (a câta?) dintre regizorul Tim Burton şi actorul lui preferat, Johnny Depp, pentru realizarea primei versiuni cinematografice a unei celebre soap-opera gotice din anii '60-'70, Dark Shadows.

Şi cum departamentul de marketing al filmului a fost teribil de tăcut şi de zgârcit cu informaţiile până acum, era normal ca primul trailer să fie aşteptat cu sufletul la gură. Această aşteptare a luat sfârşit săptămâna trecută iar primele secvenţe din Dark Shadows pot fi vizionate mai jos:


Deşi trailerul de mai sus e destul de explicit în ceea ce priveşte subiectul filmului sunt necesare, totuşi, câtvea precizări şi explicaţii.


Un "Dallas" gotic

Dark Shadows, serialul, a rulat pe micile ecrane americane  între 27 iunie 1966 şi 2 aprilie 1971. Creat de Dan Curtis, el a început prin a fi cronica melodramatică cu accente gotice a familiei Collins. Numai că, dupa un an de episoade, realizatorii au avut ideea bizara şi total neaşteptată de a introduce un nou personaj, vampirul Barnabas Collins.



Din acel moment, supranaturalul invadează complet această soap-opera: alături de Barnabas, Dark Shadows abuzează de vampiri, vârcolaci, zombi, diverşi monştri, vrăjitoare, pe scurt tot arsenalul unui serial fantastic.

Dark Shadows a rulat vreme de cinci ani numai că formatul de soap difuzat în timpul zilei (a la Tânăr şi neliniştit) a obligat realizatorii să produca un număr record de episoade: 1.225, mai multe decât episoadele din Doctor Who sau franciza Star Trek.

Au mai fost realizate două filme pentru cinema (House of Dark Shadows şi Night of Dark Shadows) iar în 1991 s-a încercat resuscitarea lui, cu o nouă serie de actori, dar, în ciuda unui rating impresionant pentru primul episod, "minunea" nu a durat mai mult de 12 capitole.

Acest din urmă serial este posibil să vă fie cunoscut: a fost difuzat de Pro TV vinerea seara, la începuturile postului TV.


Nemort şi neliniştit

De-a lungul vremii, serialul lui Dan Curtis a căpătat un statut "cult", în special în SUA, şi are fani de marcă precum Quentin Tarantino, Madonna şi, evident, Tim Burton. Johnny Depp, noul interpret al lui Barnabas Collins, susţine că era atât de obsedat în tinereţe de acest vampir  încât îşi dorea să se identifice complet cu acesta.

"Cred că mulţi puşti erau fani ai lui Barnabas Collins", declara Depp într-un interviu din 2007. "Era super-misterios, avea o coafură cu adevărat ciudată şi un baston a cărei măciulie avea forma unui cap de lup. Numai chestii mişto!"


Când iei un material atât de încărcat de asemenea valoare "cult" şi îl pui pe masa de lucru a lui Tim Burton ce te aştepţi să facă acesta? În primul rând să îl aduce pe vechiul lui complice (Depp) în rol principal, să creeze un întreg univers în stilul gotic-şui care îi caracterizează filmografia şi să se înconjoare de o distribuţie ce poate fi definită drept "extraordinară" de orice fan care se respectă. În ordine:

Eva Green - în rolul vrăjitoarei care îl blesteamă pe Barnabas;
Michelle Pfeiffer - a două colaborare cu Burton după fantasticul rol al lui Catwoman din Batman Returns;
Jonny Lee Miller - a debutat în Trainspotting dar l-aţi văzut poate în rolul negativ în sezonul 4 din Dexter;
Chloë Moretz - puştoaica bătăuşă şi cu gură spurcată din Kick-Ass;
Helena Bonham Carter - nevasta lui Burton, nelipsită din filmele lui dar şi veterană din Frankenstein-ul lui Kenneth Brannagh şi din seria Harry Potter;
Jackie Earle Haley - interpretul lui Rorschach în Watchmen şi al lui Freedy Kruger în ultimul Coşmar pe Elm Street;
Christopher Lee - legenda vie a fantasticului;
şi, nu în ultimul rând,
Alice Cooper - în propriul lui rol.


Prime impresii

Între timp, câţiva norocoşi din Los Angeles au ajuns la o proiecţie-test a filmului şi s-au grăbit să posteze pe net primele lor impresii.

Părea generală care se desprinde din acestea este că Dark Shadows are potenţial să fie un hit în această vară, mai ales datorită scenelor de comedie şi, nu e de mirare, datorită lui Johnny Depp care, spune un spectator, face ca scenele în care apare "să funcţioneze de minune fiindcă îl joacă pe Barnabas cu atâta sinceritate încât nu te poţi opri să nu-l place, în ciuda faptul că este un ticălos (care omoară câţiva oameni)".