Pagini

2 august 2011

Cum au batut masinutele din 'Cars' papusile din 'Toy Story'


Aici, la Pixar, realizam continuari numai daca ne vine o idee mareata si incercam sa facem ceva diferit fata de original”, declara sententios, pe vremuri, John Lasseter, seful creativ al celebrelor studiouri. In anii care au urmat, Pixar a realizat doua continuari pentru Toy Story si, acum, aduce pe marile ecrane un al doilea episod din Cars. Iata explicatia:


"Cars 2" a dovedit ca niciun critic de film nu se joaca cu masinute
Multa lume s-a intrebat de ce Pixar a mizat atat pe acest Cars 2. Primul film din serie, al saptelea in istoria Pixar, a fost realizat de Lasseter. Era un proiect mai vechi al acestuia si ideea unui film cu masinute se inscria in logica lui Toy Story. In ciuda unor critici care au remarcat o anume scadere a calitatii Pixar, Cars a fost bine primit si a avut incasari foarte mari. In buna traditie a casei, a dat nastere unei serii TV – Cars Toons: Mater Tall Tales. Va urma, anul viitor, unui film „spin off” numit Planes, care va fi lansat direct pe DVD, si, in functie de rezltatele actualei productii, un al treilea Cars.
Stiind ca primul film din serie a fost unul dintre cele mai slabe (ca incasari) filme dintre toate productiile Pixar, nu putini au fost cei care s-au intrebat de ce Lasseter insista sa mizeze atat pe aceasta continuare. Raspunsul a fost dat de firma de cercetari de piata NPD Group.
Conform acestora, Cars este pe cale sa devina cea mai lucrativa franciza de jucarii din filme din istorie, intrecand campionii de pana acum, Star Wars si Toy Story.

Michael Caine si actrita Emily Mortimer fac reclama noii serii de jucarii

Argumente de miliarde
Anul acesta, Cars 2 va genera numai in Europa vanzari de peste 200 de milioane de euro, un record istoric, mult peste cele 172 de milioane de euro realizate anul trecut de jucariile din Toy Story. Numai in Anglia, cel mai mare retailer, Argos, scoate pe piata in aceasta toamna nu mai putin de 414 produse Cars (contra 78 Toy Story si 23 Transformers) iar magazinul de jucarii londonez Henleys prezice ca jucaria anului va fi masina Finn McMissle, „dotata” cu vocea lui Michael Caine.
Cars este, clar, o mare franciza”, comenteaza Laura Olver, sefa departamentului de vanzari de la Henleys. „Este inca foarte populara la cinci ani de la lansarea primului film. In general, jucariile inspirate de un film sunt populare putina vreme dupa premiera, dar nu este cazul in ceea ce priveste seria Cars”.
In lume, franciza de jucarii Cars a adus pana acum incasari de peste 10 miliarde, in vreme ce Toy Story „numai” 9 miliarde. De ce are un asemenea succes? Fiindca, spun analistii, personajele din film sunt mult mai potrivite pentru a fi transformate in jucarii decat cele, de exemplu, din Harry Potter.

Cel mai slab film Pixar
Nu este un secret ca noul film Cars 2 a fost foarte prost primit de critici. Este considerat cel mai slab produs Pixar de pana acum, primul esec artistic al unui studio aproape obisnuit sa primeasca un Oscar pentru fiecare film realizat.
In general, agregatorul de cronici Rotten Tomatoes a inregistrat 90 la suta cronici pozitive pentru fiecare film realizat de Pixar. Primul care a scazt sub aceasta limita a fost doar Cars, in urma cu cinci ani. A realiza o continuare si mai slaba la cel mai slab film al tau pare o decizie proasta dar, stiind cifrele de mai sus, poti spune ca a fost, de fapt, o decizie comerciala stralucita si ca, de fapt, John Lasseter a realizat un clip publicitar pentru jucariile Cars. E ceea ce i s-a reprosat lui Lucas, legat de cea de a doua trilogie Star Wars.
Oricum, multi cred ca, dupa atatea succese, pentru Pixar urmeaza o perioada grea mai ales ca doi grei „creativi” ai studiourilor au renuntat pe moment la animatie si au trecut la filme live-action: Brad Bird, autorul lui Incredibles si Ratatouille, lucreaza la Misiune Imposibila 4, iar Andrew Stanton realizeaza viitorul John Carter.

Ce urmeaza
Pixar isi continua politica de a lansa cate un lung-metraj nou in fiecare vara. In 2012, pe 22 iunie, va avea loc premiera lui Brave, regizat de Mark Andrews si Brenda Chapman, prima poveste Pixar in traditia lui Andersen si a fratilor Grimm. Eroina principala este Merida, fiica unui rege scotian, care se confrunta cu „traditie, destin si cea mai cumplita dintre fiare”.
"Brave", poveste din misterioasa Scotie

Al doilea film Pixar, ce este asteptat in 2013, va fi Monsters University, un prequel al lui Monsters Inc, prezentand aventurile lui Sulley si Mike la Universitatea de Frica.
Recent, in iunie, Tom Hanks a „scapat” informatia ca, in laboratoarele Pixar se lucreaza la un al patrulea Toy Story. Daca asta se confirma, atunci nu trebuie sa ne mai facem griji pentru viitorul vanzarilor de jucarii.

Cars 2” are premiera in Romania pe 5 august 2011.