Pagini

19 iunie 2011

Primele imagini: Cum arata "John Carter of Mars"

Studiourile Disney au facut publice primele imagini ale adaptarii romanului clasic "O printesa martiana" a lui E. R. Burroughs pe care o pregateste Andrew Stanton, autorul excelentelor "Finding Nemo" si "Wall-E". Filmul urmeaza sa aiba premiera in martie, anul viitor. Cum pot fi transpuse in film, in sec. XXI, viziunile lui Burroughs de acum 100 de ani, vedeti dupa click.

In 2012 se implinesc chiar 100 de ani de cand Edgar Rice Burroughs, taticul lui Tarzan, si-a imaginat aceasta aventura fantasy a unui soldat confederat pe un Marte poetic si barbar. Un roman ce a stat la baza valului de space-opera de mai tarziu, a lui Flash Gordon, si chiar a "Razboiului stelelor" si a lui "Avatar"...
Burroughs a scris 11 carti cu John Carter iar seria a fost adaptata mai tarziu si ca BD, intr-o serie de comics produse de Marvel. S-a aflat recent ca, in anii '30, insusi Walt Disney s-a gandit faca un film animat dupa primul roman din serie. Daca acest proiect ar fi vazut lumina zilei, "Printesa martiana" ar fi fost primul lung-metraj de animatie si nu "Alba ca zapada"... Iata unul dintre testele realizate in epoca:



UN DRUM GREU SPRE MARELE ECRAN
"O printesa martiana", editia originala
De-a lungul anilor, au mai fost incercari de a aduce "Printesa martiana" pe marile ecrane. Ray Harryhausen, celebrul animator, a fost interesat, urmat de mega-producatorii  Mario Kassar si Andrew G. Vajna in anii '80, cand "Star Wars" si "Conan Barbarul" revitalizasera interesul pentru aventuri science-fantasy. Filmul l-ar fi avut pe tanarul Tom Cruise in rolul principal.
Din nou, succesul din 2001 al "Stapanului inelelor" a trezit interesul producatorilor, ba chiar cei de la Paramount si Columbia s-au incaierat pe drepturile de adaptare ale romanului. In cele din urma, filmul a intrat in santier la Paramount in 2003, iar Robert Rodriguez ("Sin City", "Machete") a semnat ca regizor. A fost inlocuit cu Kerry Conran ("Sky Captain") iar acesta cu John Favreau ("Iron Man") si, in cele din urma, cu pixarianul Andrew Stanton, dupa ce Disney a preluat drepturile in 2007.
Stanton a dovedit din plin cu "Wall-E", pe care l-a scris si la regizat, ca este capabil, sa stapanesca un proiect science-fiction. Dar cum va putea el sa transleze pe marile ecrane, pentru publicul de azi, viziunile lui Burroughs, fara sa se pomeneasca in brate cu un kitsch de mari proportii?

DEPARTE DE PIXAR
Stanton si complicele sau de la Pixar, scenaristul Mark Andrews (carora li s-a adaugat si Michael Chabon, scriitor laureat cu Pullitzer) si-au pus in cap sa realizeze o trilogie, primul film fiind bazat chiar pe primul roman din serie. Scenariul va fi foarte fidel cartii: urmarit de apasi, soldatul confederat John Carter se refugiaza intr-o pestera de unde se pomeneste transportat pe planeta Marte. Aceasta este o lume muribunda (apa oceanelor s-a evaporat, atmosfera se subtiaza) iar locuitorii ei, candva avansati tehnologic, au regresat in barbarie. Carter este recuperat de o rasa umanoida rosie, se indragosteste de frumoasa printesa Dejah Torris, si se pomeneste implicat in razboaiele civile martiene, in luptele dintre martienii umanoizi si o rasa de giganti verzi, cu patru brate.
Aceasta aventura vintage va fi adusa pe ecrane intr-o superproductie tipic hollywoodiana, plina de efecte speciale (nu vor fi realizate de Pixar) si cu o distributie pe cinste din care nu lipsesc Willem Dafoe, Thomas Haden Church ("Spiderman 3"), Samantha Morton ("Minority Report"), James Purefoy ("Solomon Kane"), Mark Strong in timp ce putin cunoscutul Taylor Kitsch (ce nume!) va primi rolul principal.
De la inceput, Stanton a anuntat ca nu se va inspira vizual din tablourile lui Frank Frazetta (cel care, totusi, a realizat cele mai populare imagini cu John Carter), care sunt prea "invechite".

Andrew Stanton a primit Oscaru-ul pentru "Wall-E", unul dintre cele mai bune filme SF din ultimul deceniu


O AUTENTICA ISTORIE MARTIANA
Intr-un interviu acordat zilele trecute cotidianului L.A. Times, Stanton sustine ca nici nu va incerca sa demonstreze generatiei actuale de spectatori ca acesta este, de fapt, povestea, care influentat "Star Wars' si "Avatar" si nu invers. Dimpotriva, tocmai acest fapt i-a sugerat felul in care poate aborda aceasta adaptare.
"Fiindca stiu ca aceasta carte este materialul-sursa pentru atatea chestii mi-a venit ideea de a o trata ca pe o sursa istorica", spune Stanton. "Cand eram un pusti, imi doream cu adevarat ca ceea ce citisem era intr-adevar un sir de evenimente istorice, petrecute pe Marte in urma cu un secol. (...) Prin urmare, ne-am spus ca vom trata filmul ca pe o productie istorica si nu ca pe o fantezie implinita a unui fan. Il vom realiza ca si cum aceste culturi martiene au exista candva in realitate. E ceea ce mi-a placut, de exemplu, la «Stapanul inelelor». Tolkien si Burroughs seamana la felul in care isi conving cititorul ca s-au documentat temeinic pentru a realiza lumile lor fantastice. 
Aceasta abordare "istorica" a fost usurata pentru Stanton si echipa de existenta unui enciclopedii realizate la inceputul anilor '70 de un fan, "The Guide to Barsoom", carte care, spune regizorul, "a usurat lucrurile". Pe de alta parte, Stanton spune ca regula trasata pentru designeri a fost "autentic": "Am dorit ca orice obiect care apare pe ecran sa dea impresia ca a fost indelung folosit. In multe filme istorice, lucrurile par prea noi si prea curate, mie imi place mai mult felul in care abordeaza Terry Gilliam acest aspect".
Poate de aceea, englezul Mark Strong, care joaca rolul unui martian, a declarat, intr-un interviu recent ca "«John Carter» are un feeling foarte victorian".

Iata cele doua imagini conceptuale date publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute:

Probabil asa va arata un palat Barsoomian sau uzina martiana ce mentine atmosfera planetei

Un aparat de zbor ciudat, intr-o furtuna de nisip ce aduce aminte de "Dune"
Alte imagini conceptuale realizate de ilustratorul Phil Saunders in etapa de preproductie a filmului: