Pagini

13 iunie 2011

Superman ramane fara chiloti

Intr-o miscare ce este fie inspirata fie disperata, editura DC Comics da contorul inapoi la 0 pentru toate marile serii din portofoliu, incercand un "reboot" complet al marilor personaje pe care le-a lansat de-a lungul anilor.
Marea schimbare va intra in vigoare de la 31 august cand, conform comunicatului DC Comics, fiecare revista editata va reporni de la numarul 1, costumele fiecarui supererou vor fi modificate (aduse la gustul zilei), iar povestile originilor lor reformulate. Pe lista celor "afectati": Superman, Batman, Wonder Woman, Justice League, etc.
Superman, mai ales, isi va schimba costumul traditional, realizatorii seriei optand pentru o imagine mult mai in ton cu vremurile: un costum albastru, cu mantie dar fara chilotii rosii pe care Omul-de-otel ii poarta din anii '30 incoace. Un costum mult mai "macho" si mai "cosmic".
Hainele noi ale imparatului supereroilor


Masuri de criza
Un astfel de reboot nu e o noutate in lumea comics-urilor. De-a lungul vremii, fiecare supererou lansat de DC, Marvel, etc. a trecut printr-o astfel de reformulare dictata in special de "oboseala" acumulata de marca respectiva.
In cazul DC adevarata motivatie a acestei uriase miscari pare a fi, intr-adevar, disperarea.
Industria comics-urilor s-a resimtit si ea, din plin, in ultimii ani. Numarul cititorilor a scazut simtitor din cauza povestilor deseori "obosite", cresterea preturilor revistelor si popularitatea crescanda a jocurilor video, tot mai spectaculoase si mai imersive.
O alta noutate din partea DC Comics va fi si editarea editiilor digitale ale fiecarei reviste. Acestea vor fi distribuite in aceeasi zi cu aparitia editiilor pe hartie, miscarea ingrijorand pe cei ce se tem de soarta vanzarilor la chioscuri.

Cu ce castigi cititorii
Asa cum era de asteptat, primele reactii au fost amestecate, mergand de la aprobare entuziasta pana la scenarii apocaliptice. "Nu castigi cititori cu astfel de cosmetizari facute cu departamentul de marketing, ii castigi cu povesti cu adevarat interesante, care merita sa vorbesti despre ele", scrie Blake Northcott, un cunoscut blogger specializat in comics-uri.
La fel, alti specialisti sunt de acord ca mare dificultate pentru DC nu va fi sa creasca vanzarile in toamna - lumea va cumpara revistele, fie si numai din curiozitate. Mai greu va fi pentru venerabila editura sa pastreze cititorii astfel cistigati.


Oricum, pentru orice supererou care se respecta, costum reprezinta o mare problema. Iata dovada: