Pagini

13 iunie 2011

Romanul "Zei americani" va fi transformat in serial de televiziune pe HBO

Veste mare pentru fanii lui Neil Gaiman: dupa ce "Urzeala tronurilor" a dovedit ca fantasticul pentru adulti are audienta pe micile ecrane, postul HBO vrea sa adapteze romanul celebrului scriitor britanic sub forma unei mini-serii produsa de insusi Tom Hanks.
Casa de productie Playtone Production a lui Tom Hanks va scoate artileria grea pentru a aduce pe micile ecrane romanul lui Gaiman. Playtone a anuntat ca "Zei americani" va avea nu mai putin de sase sezoane, fiecare cu cate 10-12 episoade de o ora si un buget de-a dreptul urias pentru televiziune, de 35-40 de milioane de dolari pe sezon. Seria ar trebui sa debuteze pe HBO undeva in 2013 iar Gaiman se afla si el la bordul productiei ca scenarist si producator executiv.
Asemenea "risipa" de mijloace nu este insa o noutate pentru Playtone. Pentru mini-seria "The Pacific" s-ar fi investit nu mai putin de 225 milioane de dolari, cam 20 de milioane pe ora de film.
"Se petrec tot soiul de lucruri nebunesti in «Zei americani»", spune Gary Goetzman, partenerul lui Hanks. "Seria va fi probabil mai bogata in efecte speciale decat orice alt serial TV".

Inclestarea zeilor
Al patrulea roman semnat de britanicul Neil Gaiman, "Zei americani", publicat in 2001, este o poveste construita in jurul intrebarii "mai esti zeu daca nimeni nu mai crede in tine?". Personajul principal, Shadow Moon, un barbat proaspat eliberat din inchisoare, se pomeneste prins intr-un razboi nevazut purtat in America zilelor noastre intre vechii zei, veniti din "lumea veche", si zeii cei "noi" - "ai cartilor de credit, ai Internetului, telefonului, ai radioului si televiziunii, plasticului si neonului".
Romanul a ajuns imediat dupa lansarea din iunie 2001 pe toate listele de best-seller-uri din SUA si Marea Britanie. Criticile au fost excelente iar "Zei americani" a fost recompensat cu cele mai importante premii de literatura fantastica: Hugo, Nebula, Locus, SFX Magazine si Bram Stoker.
Anuntul adaptarii romanului vine chiar in momentul in care Gaiman se afla in plin turneu de promovare a unei reeditari a "Zeilor americani", o editie aniversara ce contine "textul preferat" al autorului si care va fi lansata in SUA peste o saptamana.

Recent, Neil Gaiman (stanga) a scris episodul "The Doctor's Wife" din noul sezon  "Doctor Who"

O mare intrebare legata de aceasta adaptare: va fi suficient materialul din roman pentru a alimenta sase sezoane de serial? Cineva a facut un calcul: cartea are 624 de pagini (editia romaneasca, publicata de editura Tritonic in 2006, se intinde pe 630 de pagini) ceea ce inseamna 8-11 pagini de episod. Cam putin, insa cu Gaiman pe post de scenarist totul este posibil...