Pagini

26 iulie 2011

Comic-Con: Spielberg a prezentat 'Tintin' si a recunoscut ca are chef de 'Jurassic Park 4'

Surpriza de proportii la conventia de la San Diego: adus de mana de complicele sau Peter Jackson, celebrul Steven Spielberg a calcat pentru prima oara la Comic-Con pentru a explica fanilor de ce trebuie neaparat sa vada viitorul lui film, Aventurile lui Tintin: Secretul Unicornului.

De la ultimul Indiana Jones incoace, din 2008, Spielberg a iesit mai rar pe piata cu filme regizate de mana lui. In schimb, a stat, ca producator, in spatele a numeroase productii de gen, de la Transformers la recentul Super 8. Anul acesta, el revine si cu doua seriale TV pe care le produce – Falling Skies si viitorul Terra Nova – dar, mai ales, se intoarce pe marile ecrane cu doua noi filme. Unul este drama War Horse, celalalt asteptata adaptare a benzilor desenate ale lui Herge.

O adaptare pe muchie de cutit
Recapituland, proiectul Tintin, pus la cale de Spielberg si de Peter Jackson este un imens pariu pentru ambii maestri ai fantasticului. Aceste benzi desenate sunt celebre in intreaga lume, mai putin in SUA, piata foarte importanta in termeni financiari. Spielberg si Jackson vor sa realizeze trei filme, ideea fiind ca primul sa fie regizat de Spielberg, al doilea de Jackson, ultimul de amandoi. Tot ei vor fi si producatorii intregului pachet.
Problema e ca cei doi au ajuns la concluzia ca cel mai bun mod de a transpune universul lui Herge pe marile ecrane este prin faimoasa tehnica „performance capture”, in care miscarile unui actor real sunt transmise unei dubluri digitale, tehnica folosita cu succes in filme precum Stapanul inelelor sau Avatar dar care a dat chix in filmele bazate exclusiv pe ea precum Beowulf sau recentul Mamici pentru Marte. De aici si pariul imens indraznit de cei doi: va putea transforma geniul lui Spielberg un imens desen animat 3D intr-un succes de casa. Si tot din acest motiv, Spielberg si Jackson au avut mare grija sa convinga fanii prezenti ca merita sa dea banii pe bilet la cinema.
Iata ce au zis si facut cei doi la Comic-Con:
  • Peter Jackson s-a scuzat cam neconvingator ca nu a adus cu el nimic de pe platourile de la Hobbit.
  • Spielberg a explicat ca a auzit prima oara de Tintin in 1981 cand o revista franceza a comparat Cavalerii Arcei Pierdute cu BD-urile lui Herge. Spielberg a citit albumele si, pe loc, a cumparat drepturile de adaptare.
  • A recunoscut ca vrea ca filmul sa fie aproape identic cu desenele lui Herge, motiv pentru care a apelat la aceste noi tehnici de animatie digitala. Tehnologia pusa la dispozitie de firma lui Jackson, Weta Digital, se preteaza de minune cerintelor si permite regizorului „sa fie aproape ca un pictor”.
  • Spielberg a mai spus ca ar vrea sa realizeze un al patrulea film din seria Jurassic Park, ca are deja un subiect si ca un scenarist lucreaza la prima versiune a scriptului. „Sa speram ca filmul va fi gata in doi-trei ani”.
  • Raspunzand unei intrebari din public, Peter Jackson a recunoscut ca ar vrea sa mai faca filme horror sangeroase ca la inceputurile carierei lui.
O noua poza din "Aventurile lui Tintin" a fost data publicitatii

De asemenea, au fost prezentate cateva secvente din film care au impresionat pe cei prezenti. Se pare ca filmul arata ca si cum desenele lui Herge au prin intradevar viata dar au pastrat un caracter realist. Aventurile lui Tintin se anunta deocamdata ca cel mai bun film realizat prin performance capture. De vazut in decembrie.