Pagini

11 august 2011

A murit omul care a scufundat Japonia


Scriitorul Sakyo Komatsu, autor al romanului „Scufundarea Japoniei”, care a provocat senzatie la inceputul anilor '70, a incetat din viata. Mai multe despre el dupa jump iar aici un articol despre sfarsitul Japoniei in filmele SF.

Romanul lui Sakyo Komatsu, publicat in 1973, a avut un mare succes in Japonia si a fost ecranizat, cu mare succes, de doua ori. Nascut in Osaka pe 28 ianuarie 1928, Komatsu a devenit unul dintre cei mai apreciati scriitorii SF japonezi. In afara de „Scufundarea Japoniei”, el mai este autorul romanelor „Peace On Earth” (1961 – o poveste dintr-un univers paralel in care razboiul nu s-a terminat in 1945) si „Nihilistic Corridor” (1999, carte in care prezinta felul in care omenirea ar putea supravietui transformandu-se in alta specie).
In „Scufundarea Japoniei”, Komatsu propune un scenariu realist in care o miscare a placilor tectonice de sub arhipelagul nipon declanseaza un lant de catastrofe – eruptii vulcanice, cutremure, valuri seismice – care spulbera insulele japoneze si ucid zeci de milioane de oameni.
Soarta a facut ca scriitorul sa apuce sa traiasca, in acest an, un dezastru aproape similar cu cel descris in cartea sa. Intr-un editorial publicat in revista pe care o conducea, Sayko Komatsu si-a exprimat dorinta de a mai trai putin pentru a vedea cum isi va reveni tara sa dupa dezastru.
Din pacate, a incetat din viata la varsta de 80 de ani, in urma unei pneumonii.