Pagini

17 martie 2011

Sfîrşitul Japoniei, pe marile ecrane

Se spune că japonezii sunt fascinaţi de propriul lor sfarsit, lucru deseori reprezentat in filmele venite din arhipelagul nipon. Probabil că aceast interes pentru moarte si apocalipsa se datoreză faptului că japonezii locuiesc pe insule zguduite de cutremure devastatoare. De asemenea, japonezii sunt singura natiune din lume care a fost atacata, de două ori, cu arme nucleare. Dincolo de explicatii, tema propriului sfarsit apare deseori in filmele japoneze. Iata cateva dintre cele mai cunoscute exemple:



Godzilla (1954)
Este unul dintre cei mai celebri monstri ai marilor ecrane, „parinte“ a unei serii intregi de creaturi gigantice care ataca regulat Pamantul, in diverse filme realizate aproape fara incetare din anii ‘50 incoace. Creat de Ishiro Honda, specialist al genului, in 1954, intr-o Japonie in care amintirea bombelor de la Hiroshima si Nagasaki era inca proaspata, Godzilla este un monstru aparut in urma unor explozii atomice si reprezinta, macar in primul film, o metafora pentru armele nucleare in general.


Scufundarea Japoniei (1973)
Japan Sinks/ Nihon Chinbotsu este un film realizat in 1973, adaptare a unui best-seller de Sakyo Komatsu, „regele literaturii SF japoneze“. În carte si in film, Japonia se scufunda complet, la capatul unei serii de cutremure devastatoare, urmate, evident, de o serie de valuri tsunami gigantice. Romanul este vazut astazi ca o incursiune importantă in contextul cultural japonez din anii ‘70, intr-o perioada in care japonezii simteau ca stabilitatea si identitatea lor culturala, economica si politica era tot mai amenintata de influenta internationala. Filmul a avut un succes imens si a pavat calea altor productii de gen. Scufundarea Japoniei a fost refacut in 2006 iar o altă editie a cartii a fost publicată în 2006 după cutremurul de la Osaka-Kobe.


Akira (1988)
Într-unul dintre cele mai celebre anime din toate timpurile, orasul Tokyo este facut una cu pamantul, in urma unui experiment militar scapat de sub control. Reconstruit, oraşul Neo-Tokyo are parte de o soartă similara,  fiind spulberat de batalia apocaliptica dintre motociclistul Kaneda si tanărul Tetsuo, dotat cu puteri paranormale apocaliptice.


Vexille (2007)
Intr-unul dintre cele mai noi anime realizate pe calculator, Japonia se izolează complet de restul lumii dar o molima realizata in laborator sterge complet de pe fata pamantului pe locuitori, acestia fiind convertiti intr-o forma imprefecta de viata sintetica.