Pagini

12 august 2011

'Planeta maimutelor: Invazia' – ce trebuie sa stii

Noul capitol din saga Planeta maimutelor, proaspat intrat in cinematografele de la noi, se dovedeste un film SF interesant sa fie ceva mai mult decat o simpla insiruire de efecte speciale digitale.

Al saptelea film, un nou inceput

Filmul original, realizat in 1968 de Franklin J. Schaffner, a dat nastere uneia dintre primele mari francize ale filmului SF. A avut parte de patru continuari, doua seriale TV dintre care unul animat si un remake care nu a convins pe nimeni, in 2001, realizat de Tim Burton. Filmul actual este si el un „reboot”, adica o incercare de a injecta sange proaspat in aceasta serie. Foloseste o premiza similara cu cel de al patrulea film, Cucerirea planetei maimutelor (1972) dar nu este un remake al acestuia ci se vrea mai mult un prequel al filmului original.



Rasa superioara
Charlton Heston la capatul evolutiei, in 1968
Bazat pe un roman al francezului Pierre Boule (autor si al romanului Podul de pe raul Kwai), Planeta maimutelor descrie o lume viitoare in care maimutele au devenit special dominanta pe Pamant iar oamenii au regresat la stadiul animal. Lui Boulle, ideea cartii i-a venit impresionat fiind de expresiile umane ale gorilelor vazute la zoo. „Am incercat sa imi imaginez relatiile dintre oameni si maimute”, a explicat scriitorul. Cartea sa, unul dintre cele mai populare romane SF, este, mai degraba, o satira in spiritul lui Swift sau Voltaire cu ceva dintre ideile lui H.G. Wells in care autorul cantareste relatiile dintre oameni si animale dar mediteaza si asupra motivelor regresului omenirii.
„In vreme ce celelalte filme erau de fapt comentarii despre relatiile intre clase, rase specii sau despre ciocnirea intre culturi, acest film este mai mult o poveste in stil Frankenstein”, spune James Franco, interpretul rolului principal.
Evolutie = revolutie
In Planeta maimutelor: Invazia, un cercetator (James Franco) care cauta un leac pentru boala Alzheimer obtine un retrovirus modificat genetic cu un efect secundar neasteptat. Injectata cu aceasta substanta, o femela cimpanzeu da nastere unui pui, botezat Caesar (Andy Serkis), dotat cu o inteligenta remarcabila. Caesar ajunge sa creasca si sa traiasca in casa cercetatorului dar atat inteligenta cat si natura sa sperie oamenii si se pomeneste inchis intr-o gradina zoologica unde animalele sunt tratate cu cruzime. De aici, Caesar reuseste sa evadeze si pune la cale o adevarata rebeliune a maimutelor dotate cu ratiune.

„Filmul vorbeste despre cateva dintre cele mai spinoase probleme ale epocii in care traim. Marea intrebare este: pana unde putem merge fara a viola legile naturii? Care sunt limitele?” spune producatorul Peter Chernin.
Un succes aproape neasteptat
Asteptat cu nerabdare de fani, filmul lui Rupert Wyatt s-a dovedit inca de la lansare un mare succes. La incasari a facut o figura mai mult decat frumoasa, strangand intr-o saptamana aproape 80 de milioane de dolari atat in SUA cat si in celelalte tari in care a avut premiere. Din punct de vedere al criticii, acest nou episod din saga maimutelor este mai mult decat reusit, agregatorul Rotten Tomatoes inregistrand 82% critici pozitive. Foarte apreciate au fost regia lui Wyatt, efectele speciale si, mai ales, interpretarea lui Andy Serkis.

Regizorul vorbeste despre continuari
Incurajat de aceasta primire calduroasa, britanicul Rupert Wyatt, aflat abia la cel de al doilea lung-metraj al sau (dupa The Escapist) a declarat ca are in vedere mai multe feluri in care noua serie ar putea continua, fie ca un film de razboi intre maimute si oameni, fie ca o poveste dintr-un viitor in care oamenii si maimutele coexista, acestea din urma incercand sa isi impuna stapanirea asupra fostei specii dominante.

Cine joaca
Rolul savantului care creeaza accidental rasa de maimute inteligente i-a revenit lui James Franco, care a fost preferat lui Tobey Maguire si Shia LaBoeuf. Ca o ironie, in Spider-Man, Franco l-a jucat pe Harry Osborn, prietenul si apoi adversarul lui Peter Parker, interpretat de Tobey Maguire. Cunoscut mai ales pentru rolurile sale apreciate in filme „indie”, Franco a mai aparut anul acesta in comedia fantasy Your Highness si il va juca pe vrajitorul din Oz in Oz: The Great and Powerful (2013). Alaturi de el o veti recunoaste pe indianca Freida Pinto (Slumdog Millionaire) dar, mai ales, in rolul tatalui bolnav de Alzheimer, pe John Lithgow, protagonist in mai multe filme F&SF. Lithgow a fost personaj negativ in Aventurile lui Buckaroo Banzai (1984), extraterestru trasnit in serialul 3rd Rock from the Sun si, mai recent, un nelinistitor ucigas in serie in al patrulea sezon din Dexter. Pe Brian Cox, seful gradinii zoologice din film l-ati vazut in rolul col. Stryker in X-Men 2 sau in seria Bourne dar e bine sa stiti ca el a fost primul interpret al doctorului Hannibal Lecter in excelentul Manhunter (1986).
De remarcat si prezenta pe generic a lui Tom Felton, in primul lui rol important dupa seria Harry Potter, evident un rol negativ.

Actorul si masca de pixeli
Foarte laudata este interpretarea lui Andy Serkis care, cu ajutorul tehnologiilor digitale, da viata lui Caesar. Serkis, in varsta de 47 de ani, este renumit pentru aceste roluri realizate prin tehnica „performance capture”. Dupa ce a jucat din 1994 in roluri mici in productii  BBC, Serkis a cunoscut gloria mondiala sub masca de pixeli a lui Gollum, in trilogia Stapanul inelelor. A continuat in blana lui King Kong, a aparut cu fata lui reala in rolul negativ din Inkheart, si il va juca pe capitanul Haddock in Aventurile lui Tintin (2011) si din nou pe Gollum in Hobbit (2012).
„Andy Serkis este Charlie Chaplin al generatiei noastre in sensul ca este unul dintre singurii actori care exploateaza din plin tehnologia performance capture pentru ca a inteles perfect potentialul ei si ce iti permite sa creezi. Unii actori se tem de ea, cred ca ii priveaza de o interpretare veritabila cand, de fapt, lucrurile stau pe dos”, spune regizorul Rupert Wyatt.



„Cand prietenii au vazut primele secvente din film, prima intrebare care mi-au pus-o a fost «Uau, cum au reusit sa dreseze atat de bine maimutele? Le-am zis ca niciuna dintre ele nu este reala. E destul de ciudat sa vezi atat de multe efecte CGI inserate intr-un decor normal si nu o lume generata pe computer ca in Avatar” - Tom Felton.

Invazia maimutelor digitale
In ciuda aparentelor, majoritatea maimutelor care apar pe ecran sunt realizate de filma de efecte speciale a lui Peter Jackson, Weta Digital. Cei de la Weta au experienta cu maimutele, mai ales dupa ce au realizat King Kong.
In Planeta maimutelor, una dintre cele mai dificile scene a fost confruntarea finala ce are loc pe podul Golden Gate din San Francisco. De fapt, decorul gigantic a fost ridicat intr-un studio din Vancouver unde realizatorii si specialistii in trucaje au reusit sa filmeze o batalie ce a necesitat cascadorii complicate, incendii si explozii, elicoptere, zeci de masini si de figuranti.