Pagini

4 noiembrie 2011

Concediat pentru că este supererou!

Nu este subiectul unei noi producţii Marvel, gata să apară la multiplex, este realitate. Mai precis, singurul supererou (a se citi erou mascat) a cărui identitate a fost dezvăluită public, şi-a pierdut slujba din cauza activităţilor lui nocturne.


Phoenix Jones si doi dintre amicii sai din Miscarea supereroilor
Despre Phoenix Jones s-a aflat la inceputul acestui an, cand mass-media americana a popularizat faptul ca, pe strazile din Seattle, actioneaza un justitiar mascat. Pe urma, in aceasta toamna, Jones a ajuns iar in reflectorul media, iar identitatea lui reala a fost facuta publica.

Liga eroilor in costume

Cu masca, fara
masca 
In ciuda costumului sau impresionant, sa va inchipuiti ca Phoenix Jones are puteri supranaturale. Nu, Jones este un om absolut obisnuit (dar bine facut si bun cunoscator al artelor martiale) care, noaptea, are grija ca pe strazile cartierului sau sa nu se fure masini sau sa actioneze traficantii de droguri. Jones nu este singur in lupta sa: el face parte dintr-un grup de „superoi”,  Miscarea Supereroilor din Rain City (Seattle), o gasca de barbati si femei care, costumati in eroi, patruleaza strazile incercand sa isi faca “datoria civica” in orasele Seattle si Lynwood.
Toti au costume ca eroii din benzi desenate, identitati secrete si “nume de scena”: Buster Doe, Red Dragon, Green Reaper, Thorn, Gemini, No Name, Catastrophe, Thunder 88, Penelope, Purple Reign (care este nimeni alta decat sotia lui Jones). Si nu sunt singurii. La nivel mondial se constata in prezent o crestere a numarului de justitiari mascati, nu numai in America. Mai multe despre ei am scris aici. Exista, de fapt, un soi de The Real Life Superhero Movement, al carui site il gasiti aici

Justitiarul penalizat

Phoenix Jones si amicii sai, ajunsi vedete media, au constatat ca publicul apreciaza ceea ce fac. Politia, in schimb nu. Oamenii legii nu au cum sa ii opreasca pe „supereroi” cat timp acestia nu comit ilegalitati, se marginesc sa descurajeze infractiunile si suna la 911 cand situatia risca sa escaladeze.
In octombrie insa, Phoenix Jones a fost arestat in urma unei incaierari petrecute in fata unui club. Desi inregistrarile video au aratat ca Jones incerca sa opreasca o bataie serioasa si nu a atacat pe nimeni, el a fost dus in fata judecatorului si acuzat de tulburarea linistei publice.


In acest moment, „eroul” a decis sa isi faca publica identitatea: in viata reala, justitiarul Phoenix Jones este un tanar de culoare in varsta de 23 de ani numit Ben Fodor. Este casatorit, are un copil, si lucreaza (lucra) ca profesor pentru persoane cu dizabilitati si copii autisti. Fodor a anuntat, de asemenea, ca e hotarat sa isi continue activitatile justitiare nocturne.
Viata reala e insa cruda cu eroii mascati: nu a trecut multa vreme si Fodor/ Phoenix Jones s-a pomenit ca este concediat. Mai mult, a fost notificat de Directia de Sanatate ca, din acest moment, licenta lui de practica a fost retrasa si ca nu mai are dreptul sa lucreze cu pacienti.

Si acum, versiunea fantastica...

Deocamdata, tanarul erou mascat nu are habar cum isi va plati facturile desi a primit o oferta organizatiei Strikeforce Mixed Martial Arts care organizeaza competitii de profil. Oricum, pana cand Hollywood-ul va binevoi sa faca un film bazat pe viata si activitatea lui, ne putem aminti ce are de spus arta fantastica despre oamenii obisnuiti care se transforma in supereroi.
Cel mai ilustru exemplu este oferit de Watchmen, atat prestigiosul roman grafic cat si filmul bazat pe el. Scriitorul Alan Moore descifreaza aici mecanica nasterii grupurilor de eroi: politisti satui sa vada banditii mascati eliberati de justitie incep sa aplice legea deghizati. Nici in lumea din Watchmen (o versiune paralela a erei noastre in care aparitia eroilor in anii 30-40 modifica cursul istoriei) nu este buna cu supereroii, ei fiind scosi din activitate fortat printr-un decret, in anii 70, in urma protestelor politiei si a publicului.



Mai aproape de realitatea din Seattle este Kick-Ass, banda desenata a lui Mark Millar (desenator John Romita Jr.). In acest roman grafic, un adolescent, Dave Lizevski, care traieste doar pentru revistele sale BD cu supereroi, decide sa devina erou mascat, Kick-Ass. Actiunile sale sunt popularizate pe internet, devine celebru, inspira alti supereroi si ajunge sa se incurce cu doi vigilantes extrem de duri, Big Daddy si fiica lui, Hit-Girl, care au o vendetta personala cu un gangster periculos, John Genovese.


Kick-Ass a furnizat materialul de baza pentru o adaptare cinematografica semnata de Matthew Vaughn (Stardust, X-Men First Class) cu Aaron Johnson, Chloë Moretz, Mark Strong si Nicolas Cage, un film care atenueaza mult aspectul realist al seriei transformand povestea intr-o comedie.

 Cei mai in varsta isi amintesc, poate, de un film care a rulat si in Romania, in 1980, Capitanul Razbunarii (in original Hero At Large).


In acest film, un actor somer din New York (John Ritter), angajat sa pozeze intr-un erou de BD la conventii si in fata cinematografelor isi vede data viata peste cap cind impiedica un un jaf intr-un magazin imbracat in costumul lui Captain Avenger. Ajunge vedeta dar constata ca, in viata reala, viata unui superou poate fi facuta praf de mass-media, asteptarile publicului si de un primar care abia asteapta sa castige din nou alegerile.