Pagini

23 martie 2012

Armata americană ia lecţii de la filmele SF

Regizorul lui Battleship îi învaţă pe cei din Marină cum să oprească o invazie extraterestră în vreme ce laboratoarele militare construiesc un Avatar cu roboţi. Dosarele secrete după click:



Visul regizorului Peter Berg de a realiza marea adaptare după Dune s-a făcut praf anul trecut dar, acum, fostul actor din Spitalul de urgenţă şi Shocker pregăteşte un alt mare blockbuster militarist de vară, Battleship, care se anunță a fi noul Transformers.

La fel ca Transformers, Battleship este un film bazat pe un popular joc al firmei Hasbro. Este vorba despre o forţă extraterestră care debarcă în oceanul Pacific, în căutarea unor noi surse de energie, şi care este oprită de o flotă internaţională staţionată la Pearl Harbor.

Filmul este regizat de Peter Berg şi îi are în rolurile principale pe Taylor Kitsch (exact, însuşi John Carter), Alexander Skarsgård, Brooklyn Decker, vedeta R'n'B Rihanna şi pe veteranul Liam Neeson, proaspăt scăpat de rolul lui Zeus din Furia Titanilor.



Cei de la Pentagon sunt foarte atenţi la colaborarea cu Hollywood-ul, mai ales că sunt obişnuiţi cu relaţiile foarte bune pe care le au cu Michael Bay. Prin urmare, au fost foarte dispuşi să îi dea lui Berg consultanţa necesară pentru Battleship.

Cum tragi cu tunul într-un OZN

Într-un proaspăt interviu, Berg declară că, în virtutea relaţiei excelente pe care o are cu Departamentul Apărării, amiralul Dennis Moynihan i-a trimis pe post de consilieri cinci-şase comandanţi de distrugătoare, care au petrecut multă vreme pe platouri.

"Problema lor este că nu au pus la punct niciun protocol de luptă cu invadatori extratereştri", spune Berg. "Aşa că am putut să câştig cu ei câteva dispute, spunându-le «Cum ştiţi voi să faceţi într-o asemenea situaţie? E imposibil, nu v-aţi confruntat niciodată cu aşa ceva!»"

De exemplu, Berg i-a convins pe specialiştii Marinei că, în cazul unei confruntări cu o navă extraterestră trebuie să schimbe modul de acţiune.

"De obicei", explică Berg, "distrugătoarele trag cu rachete de la o distanţă de 20 de mile. Dar, dacă o navă extraterestră vine spre tine poţi să tragi şi de la mică distanţă. Este o manevră periculoasă pentru militari dar consilierii noştri au fost de acord că aşa trebuie făcut într-o astfel de circumstanţă extremă!".

Avatar sau Surogate?

Ar fi interesant de aflat dacă, într-adevăr, în laboratoarele Pentagonului s-au pus la punct scenarii de luptă cu o eventuală forţă de invazie venită din spaţiu numai că o astfel de informaţie nu a fost făcută public încă. Pe de altă parte, este oficial faptul că armata SUA derulează în prezent un program numit "Avatar" şi care pare inspirat din filmul lui James Cameron.

La începutul lunii februarie 2012, Agenţia DARPA - Defense Advanced Research Projects Agency), divizia ştiinţifică a Pentagonului - a făcut public bugetul ei de 2,8 miliarde de dolari pentru 2013, bani folosiţi la crearea de noi nave, drone, avioane invizibile şi alte asemenea invenţii.

Din toţi aceşti bani, 7 milioane de dolari se duc spre un proiect numit "Avatar" care, conform DARPA, "are ca scop dezvoltarea de interfeţe şi algoritmi care permit unui soldat să conducă de la distanţă un partener semi-automat, permiţând ca acesta să acţioneze ca un surogat al soldatului".

Ce înseamnă asta? Ei bine, e ceva mai aproape de subiectul din filmul Surogate decât de Avatar dar, în principiu, este vorba de roboţi agili şi inteligenţi care pot fi conduşi de la distanţă de soldaţi pentru a-i suplini pe aceştia în misiuni periculoase.

Interesant este, subliniază blogul de specialitate Danger Room că DARPA anunţă "avansuri considerabile în tehnologiile de teleprezenţă şi operare de la distanţă" fiindcă militarii deja au reuşit - după experimente pe maimuţe - să conducă un robot doar cu puterea minţii! SF, nu?

De asemenea, armata SUA lucrează de zor la dezvoltarea de noi roboţi, cum ar fi Petman, un android fără cap



sau AlphaDog, câinele robot care "poate interacţiona cu soldaţii într-o manieră naturală" via senzori şi comenzi vocale.



Şi astea nu sunt sigurele proiecte de inspiraţie SF de pe masa de lucru a DARPA fiindcă în buget mai sunt prevăute şi 4,1 milioane de dolari pentru dezvoltarea de "contramăsuri laser"...