Pagini

22 martie 2012

Şoc în Star Wars: Darth Vader este evreu!

Aceasta este "revelaţia" unor fani ce au descoperit indicii secrete pe armura celui mai periculos tiran galactic. O excursie neobişnuită în culisele Războiului stelelor vă aşteaptă la un click ddistanţă.

În peste 30 de ani de fenomen "Războiul stelelor", George Lucas s-a obişnuit, probabil, cu orice bazaconie inventată de fani, dar ultima "revelaţie" are de ce să îl lase mască!

Asta fiindcă nişte entuziaşti ai francizei Star Wars, analizând cu atenţie indiciile din filme, au ajuns la stupefianta concluzie că Darth Vader, teroarea galaxiei, are origini evreieşti!

Dovada pare desprinsă din goana după Codul lui DaVinci. Este vorba de un mic text scris pe armura pe care Vader o poartă în filmele Imperiul contraatacă şi Întoarcerea lui Jedi. Această inscripţie nu poate fi văzută în film, dar fanii au studiat-o cu atenţie pe costumul expus de-a lungul vremii în diversele expoziţii dedicate seriei create de George Lucas.

Aşa se face că acest text, inscripţionat pe placa de pe pieptul armurii, a fost identificat de nişte "lingvişti" drept o inscripţie în ebraică ce s-ar putea traduce aşa: "Faptele lui nu vor fi ierate decât atunci când va merita asta!". Un mesaj care, prima vedere, pare a fi în deplin acord cu soarta lui Vader.

Nu contează că acest text este scris cu un corp de literă numit "Sith Prophecy" şi creat special pentru film, nu contează că inscripţiile diferă de-a lungul filmelor - pentru mintea înfierbântată a fanilor ceea ce apare pe ecrane riscă să devină literă de Evanghelie care analizează în detaliu aceste "revelaţii".


O armură de legendă

Cum acest nou mister al Forţei este suficient de incitant, ne permitem să profităm de ocazie şi să facem o incursiune, în pură tradiţie Discovery, în culisele armurii lui Darth Vader.

În vasta mitologie Star Wars, creată pe baza filmelor şi trecută în enciclopedii sau wikipedii galactice, armura lui Darth Vader are o istorie bogată şi extrem de amănunţită.

Aflăm astfel că este, de fapt, un suport mobil de menţinere a vieţii (Vader a fost mutilat în duelul cu jedi-ul Obi Wan Kenobi), că se pliază pe tradiţia luptătorilor Sith care trebuiau să poarte armuri grele, că a fost creat folosind diverse procedee alchimice care ţin de partea întunecată a Forţei şi că design-ul ei este bazat pe cel al droizilor Sith.

Aceasta este, pe scurt, partea mitologică a armurii; să vedem acum "dovezile" istorice.


Cu mască, fără mască

Adevărul este că Lucas a realizat mai multe variante ale poveştii Războiului stelelor pînă când versiunea finală s-a conturat precis în mintea sa.

Vader, primele schiţe de Ralph McQuarrie (stânga) şi John Mollo
Astfel, la început, principalul erou negativ era un anume Prinţ Valorum, lord Sith, pe vremea când jedi-ii şi Sith-ii erau doar două secte de samurai galactici. A urmat apoi un Jedi trădător numit Darklighter, care se alătură "piraţilor Sith", şi, abia în 1975, în a treia versiune a scenariului, îşi face apariţia Darth Vader, mutilat în duelul cu Kenobi.

Ideea că Vader este, de fapt, Anakin Skywalker, tatăl lui Luke, i-a venit lui Lucas abia în 1978, după premiera Războiului stelelor. Tot atunci s-a conturat mai precis şi personajul împăratului Palpatine.

În timpul preproducţiei Războiului stelelor, Lucas i-a cerut celebrului designer Ralph McQuarrie să creeze imaginea unui antagonist "înalt şi tenebros, îmbrăcat într-o armură neagră, cu aparenţă exotică". În această primă imagine, "generalul" Vader nu avea nici cască, nici mască - faţa îi era acoperită de o "eşarfă neagră de mătase".

Imagine de Ralph McQuarrie
Cu toate acestea, McQuarrie a adăugat şi o cască de forma unui craniu după ce a citit scenariul, pe motiv că Vader n-ar fi putut traversa cu capul gol spaţiul cosmic. Probabil că Lucas a fost încântat; casca amintea de coifurile samurailor a căror mistică a influenţat crearea cavalerilor Jedi.

Design-ul final a fost influenţat astfel de armurile samurailor şi, se spune, de The Lightning, un personaj negativ ce apăra în serialul de cinema din 1938 The Fighting Devil Dogs. Au fost multe voci care au susţinut că Vader seamănă un pic cam prea mult cu Dr. Doom, inamicul celor 4 Fantastici dar n-a reuşit să dovedească asta.

Se pare că Lucas însuşi s-a referit la samuraiul Date Masamune, un războinic din sec. XVI-XVII, ca posibil model.
Surse de inspiraţie? De la stânga la dreapta: The Lightning, Doctor Doom şi samuraiul Date Masamune


"Ăla negru care respiră greu"

Costumul a fost apoi construit de designerul John Mollo, care lucrat la el vreme de 11 săptămâni, folosindu-se de o cască germană din cel de Al Doilea Război Mondial, o mască de gaze, o robă preoţească, un costum de piele şi o placă pectorală de metal. Armura a fost lejer ajustată pentru următoarele filme din serie şi reconstruită complet pentru Răzbunarea Sith.

Respiraţia lui Vader a fost creată de designerul de sunet Ben Burtt, care a folosit o mască de scafandru în care a montat un microfon, păstrând doar variantele "mecanizate" ale sunetelor obţinute.

Şi, ca iluzia să fie completă, această armură legendaară a fost apoi îmbrăcată de culturistul David Prowse şi cascadorul Bob Anderson, în vreme ce vocea tenebrosului lord Sith s-a datorat lui James Earl Jones.

Poza cu autograf: Dave Prowse în armura lui Vader, alături de Sir Alec Guiness

Nicăieri, în toată această istorie, nu se pomeneşte însă de inscripţii evreieşti şi e greu de crezut că Lucas s-a gândit la aşa ceva. Asta nu îi împiedică pe fani să găsească "indicii". Şi nici pe (evreul) Mel Brooks nu l-a împiedicat să realizeze următoarea parodie a Războiului stelelor: