Pagini

26 martie 2012

James Cameron s-a scufundat mai jos decât Titanicul

În loc să lucreze la Avatar 2, regizorul canadian se crede super-comandantul Cousteau şi dă vina pe literatura SF.

Dar, trebuie să recunoaştem, omul este dat dracului: la 57 de ani, James Cameron tocmai a devenit primul om care a coborât în adâncul Groapei Marianelor în ultimii 50 de ani. 



Ultimele performanţe de gen au aprţinut, în anii '60, locotenentului de marină american Don Walsh şi oceanografului elveţian Jacques Picard (unul dintre strămoşii lui Jean-Luc Picard, evident).



Cameron însă a marcat un precedent istoric: el este primul om care a atins această adâncime singur, într-un submarin extrem de sofisticat care să reziste la presiunea imensă, de 1.000 de atmosfere, de pe fundul oceanului.

Situată în oceanul Pacific, în apropiere de insulele Mariane, Groapa Marianelor este cel mai adânc punct de pe suprafaţa Pământului - 11.034 metri adâncime.

Pentru a atinge acest punct, Cameron a coborât vreme de două ore la bordul submarinului botezat "Deepsea Challenger", dotat cu lumini puternice şi camere de luat vederi, aproape un întreg studio TV subacvatic.

A petrecut apoi trei ore explorând fundul oceanic, culegând diverse probe, înainte de a urca la suprafaţă. Don Walsh şi Jacques Picard reuşiseră să stea în adâncuri numai 20 de minute.

Evident, regizorul spune că, de vină pentru această iniţiativă, sunt literatura şi filmele SF:

"Am crescut o doză constantă de science fiction pe vremea când oamenii trăiau o realitate science fiction. Oamenii mergeau pe Lună, Cousteau explora adâncurile oceanice. Cu aşa ceva am crescut, acestea sunt lucrurile pe care le preţuiesc încă din copilărie."

Dar regizorul canadian este un "muşcat" de adâncurile oceanice: a realizat filmul SF Abisul şi a coborât pe epava Titanicului, filmând documentarul Ghosts of the Abyss.

Cameron a lucrat în secret în ultimii ani, cu echipa lui de ingineri, pentru a pune la punct acest submarin de 11 tone, cu o lungime de 7 metri. Întreaga expediţie a constat mai multe milioane de dolari iar banii au fost daţi de regizor, de firma Rolex şi de National Geographic.