Pagini

26 martie 2012

Box-office: 'Jocurile foamei' a spulberat recordurile lui 'Twilight'

Interesant, americanii s-au bătut să vadă filmul, succesul peste hotare a fost ceva mai moderat.


Aşa cum era de aşteptat, primul film din seria Jocurile foamei a doborât recorduri de încasări în primul week-end la cinema, dovadă că maşinăria de marketing a studiourilor Lionsgate a funcţionat impecabil.

În numai tre zile, filmul lui Gary Ross a strâns 115 de milioane de dolari numai în SUA - cel de al treilea debut din toate timpurile pentru o non-continuare.

Este mai mult decât au strâns, în primul week-end în săli, două filme din seria Amurg, Spider-Man 3 dar sub The Dark Knight şi Harry Potter şi Talismanele morţii 2.

Dar, interesant, măcar în această primă fază, nebunia pare să fie mai ales americană. În afara SUA, Jocurile foamei a strâns doar 59 de milioane decente din 67 de ţări în care a fost lansat. Cam de dos faţă de tendinţa actuală a filmelor americane care strâng mai multe parale peste hotare decât acasă.

Veniturile cumulate ridică încasările la 214,3 milioane de dolari. Mai precis, filmul şi-a scos banii şi a făcut profit în doar trei zile, dat fiindcă a costat doar 90 de milioane de dolari.

Maşina de marketing a americanilor nu a dat greş: ei au început să vândă Jocurile foamei drept marele eveniment cinematografic al lui 2012 încă din vara anului trecut şi, se pare, publicul a crezut şi s-a repezit la cinematografe. Faţă de seria Twilight, prizată în majoritate de femei, el a atras în săli şi mulţi bărbaţi (59%) şi, surprinzător, mult public adult.

Spre deosebire, despre John Carter se dusese zvonul că va fi un eşec iar publicul nu s-a mai dus să-l vadă. În prezent, John Carter n-a încasat nici măcar cele 250 de milioane cât au fost cheltuielile de realizare.