Pagini

1 august 2011

Filmele lunii august

A fost o vara fantastica in ce priveste filmele F&SF, cu o inflatie de supereroi si o hemoragie de efecte speciale 3D. In luna ce vine facem cunostiinta cu ultimul erou al verii, cu trei filme de animatie, cu cowboy si extraterestri, cu un campion al lumilor barbare si cu o revolta a maimutelor dotate cu ratiune. Dupa cum urmeaza:
5 august:
Capitanul America: Primul Razbunator
SUPEREROI. Filmul lui Joe Johnston (The Wolfman, Rocketeer) aduce in scena ultimul erou din seria aparent interminabila de supereroi care a invadat in acest an marile ecrane. Capitanul America este un personaj clasic, inventat cu mai bine de jumatate de secol in urma, iar filmul se ocupa de originea sa, cu actiunea in anii '40, cand Capitanul infrunta Hydra, cea mai temuta organizatie nazista. Un film de actiune retro-futurist, cu un regizor eficient la carma, un actor (Chris Evans) aproape specializat in supereroi in spatele scutului Capitanului, cu Tommy Lee Jones si Hugo Waving in rol negativ – Captain America este divertisment de calitate maxima. Si, sa nu uitam, cu romanul Sebastian Stan in rolul lui Bucky, prietenul Capitanului America.



5 august
Masini 2
ANIMATIE. Cu mai multi ani in urma, cei de la Pixar spuneau ca nu vor face continuari la filmele lor. Anul acesta, Cars ajunge la un al doilea episod in care Lightning McQueen (Owen Wilson) si amicii lui pe patru roti pornesc intr-o noua aventura care ii va duce pe tot cuprinsul globului. Lipsa de imaginatie sau a cedat Pixar in fata Zeilor Comertului (dat fiind numarul cosmic de jucarii vandute dupa primul film din serie)? Oricare ar fi raspunsul, cu doi regizori vedeta plecati in lumea filmului cu actori – Brad Bird face noul Misiune Imposibila, Andrew Staunton face John Carter – si cu cele mai proaste cronici din istoria studioului, pentru Pixar a venit poate momentul in care sa stea sa se gandeasca putin la viitor.

12 august
Hoodwinked Too! Hood VS. Evil
ANIMATIE. Aflata la antrenamente in grupul Surorilor Padurii, Scufita Rosie este trimisa, impreuna cu Lupul, sa ii salveze pe fratii Hansel si Gretel si pe Bunica, rapiti de o vrajitoare cu vocea lui Joan Cusack. Primul Hoodwinked!, din 2005, a fost o surpriza. Animat mult mai rudimentar decat standardul zilei avea tupeul de a lua peste picior povestile copilariei prntr-o combinatie absolut bizara intre Scufita Rosie, Rashomon si Suspecti de serviciu. Sa nu aveti asteptari prea mari! Aceasta continuare, lansata pe ecrane pe 29 aprilie, a cam fost facuta praf de criticii americani.

12 august
Rise of the Planet of the Apes
SCIENCE FICTION. Este unul dintre titlurile din acest an de la care amatorii de SF serios si inteligent au cele mai mari asteptari. Filmul lui Rupert Wyatt este un prequel pentru intreaga serie Planeta maimutelor, inceputa de romanul lui Pierre Boule si filmul clasic din 1968, cel cu Charlton Heston. „Evolutia devine Revolutie” cand, in urma experimentelor genetice, maimuta Caesar devine suficient de inteligenta pentru a conduce o rascoala simiana impotriva oamenilor. James Franco are rolul principal, alaturi de John Lithgow si Tom Felton, la primul sau rol de dupa seria Harry Potter (unde il juca pe Draco Malfoy). Caesar este jucat in "performance capture" de excelentul Andy Serkis, specialist in astfel de partituri actoricesti, care a dat viata pana acum lui Gollum si King Kong.

19 august
Conan 3D
HEROIC FANTASY. Dupa ce a fost martor la uciderea tatalui sau si distrugerea satului in care a copilarit, Conan nu mai are alta sansa decat sa ajunga cel mai puternic, pentru a rezista intr-o lume barbara de la inceputul istoriei. Devenind pe rand talhar, pirat si razboinic, Conan pleaca in cautarea regelui razboinic care i-a distrus tribul si infrunta pe drum monstri, razboinici si o vrajitoare malefica. Nu este un remake al filmului din 1982, care l-a facut vedeta pe Arnold, ci o reinterpretare a povestirilor originale ale lui Robert E. Howard. Un film care isi propune sa fie mult mai fidel materialului de baza decat orice productie de pana acum. Primele secvente sunt convingatoare, distributia este cat se poate de nimerita (de la Ron Perlman la Stephen Lang, din nou in rol negativ, dupa cel din Avatar, la Rose McGowan pe post de vrajitaore rea). Greutatea filmului apasa pe muschii hawaianului Jason Momoa care trebuie sa-l faca uitat, odata pentru totdeauna, pe giganticul Arnold.

19 august
Noapte de groaza
COMEDIE HORROR. Filmul original, Fright Night, a fost una dintre productiile de gen cu succes in anii '80, mizand pe o idee simpatica si pe farmecul elegant al lui Chris Sarandon pe post de vecin vampir. Adusa la gustul zilei, Noapea de groaza il are pe Anton Yelchin (Pavel Chekov din Star Trek) in rolul tanarului Charlie Brewster care suspecteaza pe noul sau vecin, Jerry Dandridge (Colin Farrell), ca este un vampir ce a ucis deja cateva tinere atragatoare. Cum nimeni nu il crede, singura salvare a lui Charlie este Peter Vincent, un iluzionist care se da mare vanator de vampiri la TV dar care, obisnuit cu escrocheriile, nu crede nici el in existenta creaturilor noptii. Tocmai rolul lui Peter Vincent prezinta unul dintre principalele puncte de interes ale acestei comedii horror. Interpretat in filmul din 1986 de Roddy McDowall (e tipul care a jucat maimuta Caesar in originalul de la Planeta maimutelor!), Vincent este jucat acum de energicul David Tennant, nimeni altul decat cel mai popular Doctor Who din ultimii ani. 

26 august
Strumfii 3D
ANIMATIE. Marele Strumf, Strumfita, Bebe Strumf si ceilalti consateni ai lor au din nou probleme cu maleficul vecin, vrajitorul Gargamel, care le pune bete in roate ajutat de motanul sau, Azrael, dar si de vrajitoarea Hogartha. Toate sunt bune si albastre in lumea Strumfilor. Micile creaturi sunt cunoscute in intreaga lume (chiar si la noi) nu neaparat datorita benzilor desenate ale lui Peyo cat desenului animat. Trecuti pe marile ecran, intr-o combinatie de live action si animatie digitala, Strumfii nu impresioneaza criticii insa fac fata cu succes, la incasari, incruntatilor Cowboy Extraterestri

26 august
Cowboys & Extraterestri
SCIENCE FICTION. La origine, a fost un roman grafic desenat nu prea stralucit si cu un subiect la limita kitsch-ului. Si totusi, capetele luminate de la Hollywood au mirosit suficiente parale aici pentru a incerca sa aduca pe ecran aceasta corcitura de western si SF. Si, pentru asta, au folosit mari mijloace: se ia un regizor care a dat lovitura cu Iron Man (John Favreau) si se aduaga cel mai nou si mai chipes James Bond (Daniel Craig) si o legenda vie, lejer ofilita dar inca solida (Harrison Ford). Culmea este, spun criticii, ca a iesit ceva destul de bun si ca povestea infruntarii dintre locuitorii unui orasel din Arizona cu monstrii iesiti dintr-un OZN prabusit merita o deplasare la cinema.