Pagini

28 septembrie 2010

Calendar: 29 septembrie

Sfirsitul lui septembrie ne-a rapit Oracolul din "Matrix" dar ne-a adus o poveste scotiana cu zombi "made in Spain", o casa care se hraneste cu cei ce locuiesc in ea, o legenda vikinga in versiune Monty Pythons, un copil ce se naste intr-o lume fara copii si un print elf specialist in arte martiale. Detalii si clipuri dupa jump.

In aceasta zi au fost lansate filmele:
1965 - Legend of the Blood Mountain
Obscura comedie horror despre un ziarist dintr-un orasel american care suspecteaza ca vinovat de valul de crime din localitate este nu un ucigas in serie ci un monstru.

1968 - Eva, la Venere Selvaggia
Cunoscut si ca The King of the Kong Island, sub care a fost lansat in SUA, filmul (asa cum arata titlul) este a N-a incercare de a stoarce bani din clasicul King Kong combinat cu ceva Tarzan. Eroina, Eva, este o fata crescuta in jungla de maimute care este capturata de un savant nebun si eliberata de un tinar si chipes explorator. Nimic interesant, un film slab.
1975 - Orgia de Los Muertos
Din nou, titlul (si variantele lui, de la Return of the Zombies, la Zombie 3 sau Dracula - The Terror of the Living Dead) este mai mult decit explicit. Avem de a face cu un horror realizat in Spania si care incearca sa emite filmele mult mai bune produse in epoca de studiourile Hammer si care, in acelasi timp, se inspira din Kill, Baby...Kill al lui Mario Bava. Filmul amesteca magie neagra, adoratori ai diavolului si zombi intr-o poveste care se petrece intr-un sat din Scotia, la sfirsitul secolului al XIX-lea. Un film care exceleaza la capitolul atmosfera si care il are intr-un rol secundar, cel al unui gropar sinistru, pe Paul Naschy, o vedeta din epoca a filmelor horror europene produse in Italia si Spania.


1976 - Burnt Offerings
Film de groaza despre un cuplu (interpretat de Oliver Reed si Karen Black) care se muta intr-un conac gotic impreuna cu fiul lor si descopera ca sinistra casa devine tot mai vie pe masura ce locatarii ei mor. Adaptare a unui roman de Robert Marasco, filmul a fost scris de William F. Nolan (autorul romanului Logan's Run) in colaborare cu regizorul Dan Curtis, nimeni altul decit creatorul "telenovelei" horror Dark Shadows, foarte populara in SUA.

1989 - Erik The Viking
Film foarte bun, destinat sa placa in egala masura amatorilor inteligenti de heroic-fantasy si fanilor lui Monty Pythons fiindca este scris si regizat de unul dintre membrii celebrei trupe umoristice, Terry Jones care joaca in film alaturi de companionul sau John Cleese. In film, o satira a povestilor de gen, vikingul Erik (un Tim Robbins tinar) isi aduna razboinicii si se imbarca intr-o periculoasa calatorie spre Valhalla, pentru a cere zeilor sa termine era Ragnarok-ului.



1994 - Faust
Este vorba de o adaptare libera dupa mai multe versiuni ale legendei lui Faust (inclusiv Goethe si Marlowe), semnata de excelentul animator ceh Jan Svankmajer, "alchimist al suprarealismului", asa cum este numit intr-un documentar care ii este dedicat. O excelenta fantezie suprarealista al carei erou, un barbat fara nume, este momit de o harta ciudata intr-un sinistru teatru de papusi unde devine actor intr-o versiune nelinistitoare a unei piese de teatru. Un film care combina actori reali cu animatie si papusi.

2006 - Children of Man/ Copii tatalui
Este unul dintre cele mai bune filme SF (speculative fiction) din ultimii ani, o adaptare a romanului omonim al lui P.D. James, realizat de mexicanul Alfonso Cuaron (Harry Potter si prizonierul din Azkaban). Clive Owen si Julianne Moore conduc ultima femeie insarcinata din lume printr-o Anglie dictatoriala in care nu s-a mai nascut nici un copil de decenii. Children of Man este una dintre cele mai bine realizat distopii realizate vreodata.



S-au nascut: 
Ian McShane (1942) - actor, l-ati putut vedea in Dallas dar si in The Seeker: The Dark Is Rising (Merriman Lyon), in Death Race 2008 (Coach) si l-ati auzit in Ucenicul vrajitorului (2010). McShane va interpreta principalul rol negativ - piratul Barba Neagra - in viitorul film din seria Piratii din Caraibe, On Stranger Tides, anul viitor.

Luke Goss (1968) - un alt exemplu de popstar devenit actor, Luke Goss a cunoscut un urias succes cind facea parte, impreuna cu fratele lui geaman, din duetul Bros. Trecut la actorie, Luke Goss a jucat printre altele pe monstrul lui Frankenstein intr-o miniserie Hallmark, in 2004, dupa care s-a facut cunoscut ca erou negativ in filmele lui Guillermo del Toro - Jared Nomak in Blade 2 si, mai ales, printul Nuada in Hellboy 2: The Golden Army. In 2011 va interpreta principalul rol negativ in Death Race: Frankenstein Lives si un rol in serialul Witchville, produs de canalul Syfy.


Decese:
Gloria Foster (1933–2001) - actrita americana, este cunoscuta mai ales din rolul Oracolului in filmele Matrix (1999) si Matrix Reloaded (2001). Foster a incetat din viata in timpul filmarilor la cel de al treilea Matrix, fiind inlocuita pe ecran de Mary Alice.