Pagini

29 septembrie 2010

"Star Wars" devine 3-D

Trebuia sa se intimple odata si odata: studiourile Lucasfilm au anuntat ca toata seria Star Wars va fi refacuta in 3-D pentru o viitoare (re)lansare in cinematografe. Conform unui comumicat de presa citat de site-ul Deadline, intregul poriect va fi realizat de casa de efecte speciale a lui George Lucas, Industrial Light and Magic, sub supravegherea lui John Knoll.

Primul film astfel refacut va fi Amenintarea fantomei si se asteapta ca premiera pe marile ecrane se aiba loc in 2012. De ce atit de tirziu? Fiindca, spune Knoll (unul din autorii programului Adobe Photoshop si realizatorul efectelor speciale din ultima trilogie Razboiul stelelor), o asemenea  conversie presupune mult timp, un ochi critic si o incredibila atentie pentru detalii daca vrei sa obtii un rezultat deosebit.

Conversia seriei Star Wars la 3-D era de asteptat si se va dovedi, probabil, o noua vaca de muls pentru George Lucas. Industrial Light and Magic a fost intotdeauna campioana a efectelor speciale insa in ce priveste noua moda traditionala a Hollywood-ului a pierdut oarecum terenul desi a contribuit din plin la Avatar sau alte productii recente. Lucas insusi nu a fost un mare fan al 3-D-ului si, probabil, nu a dat mare atentie pina acum acestei tehnolgii desi, spune el, de "ani si ani de zile" se gindea sa adauge o noua dimensiune filmelor sale. Ceea ce l-a convins, in cele din urma, a fost nivelul tehnologic ce a permis succesul lui Avatar si al lui Alice in Wonderland si, mai mult ca sigur, succesul de public avut de aceste doua filme.