Pagini

5 august 2011

Captain America - ce trebuie sa stiti


Cel mai patriot supererou american si scutul lui de Vibranium ajung pe marile ecrane. Dar, desi cunoscut de milioane de fani ai benzilor desenate Marvel, Capitanul nu este familiar si amatorilor de film fantastic din Romania.
Despre ce este vorba
La inceputul celui de Al Doilea Razboi Mondial, Steve Rogers, un tanar american mic de statura si slab dar animat de un simt al dreptatii iesit din comun si de un mare elan patriotic, se vede respins la incorporare. Steve accepta sa participe la un experiment, in urma caruia este transformat intr-un erou cu trup de atlet. Cand inventatorul acestei formule secrete este ucis de sabotori, Capitanul ramane unicul supersoldat creat, iar Guvernul il trimite pe front pentru a infrunta periculoasa organizatie Hydra, divizia stiintifica a Reich-ului nazist, condusa de sinistrul Red Skull.



Un erou in varsta de 70 de ani dar "normal"Captain America este unul dintre cei mai cunoscuti supereoi americani. A fost creat in 1940, chiar inainte de intrarea Americii in razboi, si s-a bucurat de un succes fantastic de-a lungul unei jumatati de secol de cariera in benzi desenate, filme, desene animate si un serial de cinema, realizat in anii '40 (cititi aici istoria lui). Pe parcursul intregului film veti vedea aluzii la istoria personajului, de la scutul in forma triunghiulara, la filmele de propaganda cu el. Capitanul este un erou in stilul lui Batman: nu avea superputeri, nu era invulnerabil, dar serul minune il oferise agilitate, viteza, putere si rezistenta mai mare decat a unui campion olimpic.

Regizorul este un veteran al genului
Studiourile Marvel a oferit aceasta adaptare, rand pe rand, lui Jon Favreau (care a ales Iron Man), lui Louis Leterrier (care a ales Hulk) pana cand l-au ales ca regizor pe Joe Johnston. Acesta a debutat ca designer al trilogiei originale Star Wars (el l-a desenat pe Boba Fett) dupa care a regizat mai multe filme de gen: Draga, am micsorat copii, Jumanji, Jurassic Park III, The Pagemaker, The Wolfman. Captain America nu este ceva nou pentru el: in 1991 a realizat adaptarea BD-ului The Rocketeer, povestea unui supererou care se lupta cu spionii nazisti.



Un actor specializat in supeeroi
Pentru rolul capitanului au fost luati in considerare Garrett Hedlund (Tron: Legacy) si John Krasinski (The Office), dar, pana la urma, Chris Evans a fost cel care a imbracat costumul celui mai mare erou american. La inceput, actorul in varsta de 30 de ani a refuzat: il jucase pe Human Torch in cele doua filme realizate dupa comicsurile cu Cei 4 Fantastici. De asemenea, Evans mai apare in alta adaptare dupa o banda desenata, Scott Pilgrim vs. The World.
Cum tot mai multi supereroi au ajuns sa fie jucati de actori britanici - Batman - Christian Bale, Henry Cavill - Superman), producatorii au tinut mortis ca eroul principal din Captain America sa fie jucat de un american.


Ca pregatire pentru rol, constanteanul Sebastian Stan a vizionat serialul "Band of Brothers"

Un tovaras venit din Romania
Tipul care il joaca pe Bucky Barnes, prietenul din copilarie al lui Captain America este roman. Se numeste Sebastian Stan, s-a nascut la Constanta pe 13 august 1983 iar la varsta de 8 ani a plecat din tara. In SUA a fost atras de actorie si a ajuns chiar sa studieze si sa joace un an la Shakespeare's Globe Theatre in Londra. A jucat in Law & Order, s-a lansat cu un rol in popularul serial Gossip Girl si a putut fi vazut recent alaturi de Natalie Portman in Black Swan. La Captain America a candidat pentru rolul principal dar Chris Evans a fost preferat.
Cititi aici un interviu cu Sebastian Stan: 

Mari actori in distributie
Cei care fac filme cu supereroi reusesc intotdeauna sa aduca si nume mari pe afise. In cazul lui Captain America veti fi tratati cu Tommy Lee Jones (in rolul colonelului Chester Phillips, care raspunde de proiectul Super Soldatilor), cu Stanley Tucci (dr. Abraham Erskine, savantul care inventeaza serul ce il transforma pe Steve Rogers in supererou) si cu Hugo Weaving, care da viata daibolicului nazist Johann Schmidt/ Red Skull.
Hugo Weaving a "construit" accentul lui Red Skull gandindu-se la celebrul regizor german Werner Herzog si la Klaus Maria Brandauer. Stanley Tucci a acceptat rolul pentru ca ii oferea in sfarsit ocazia sa joace cu accent german.

Inglorius Basterds, versiunea Marvel Comics

Red Skull, Hydra, Howling Commandos
Prietenii si dusmanii Capitanului sunt fideli comicsurilor originale. Numiti Howling Commandos, amicii lui Steve Rogers sunt un grup de soldati de elita care lupta cu nazistii in stilul lui Inglorious Basterds dar fara scalpari. Bucky Barnes este unul dintre membrii grupului. In comicsuri, din commando mai face parte si Wolverine dar, cum realizatorii nu aveau dreptul de a folosi personajul, s-a renuntat la el.

Grupul Hydra este divizia secreta stiintifica a nazistilor, in fapt o armata numeroasa dotata cu tehnologie de ultima ora si condusa de Dr. Arnim Zola si, mai ales, de colonelul Johan Schmidt.
Acesta a incercat candva o prima versiune a serului; in cazul lui, conseciintele au fost dezastruoase, iar Schmidt s-a transformat in sinistrul Craniu Rosu. Schmidt vrea sa se foloseasca de Hydra pentru a cuceri lumea, cu sau fara Hitler.
Weaving a fost ales si fiindca dovedise in V de la Vendetta ca poate juca un personaj cu o masca pe fata. Pentru Red Skull, actorul a fost silit sa indure cateva ore de machiaj pe zi. "Progresiv, mi-am dat seama ca pot sa controlez masca, sa ii imprim expresii, sa ii dau viata, pana cand am avut sentimentul ca fata lui Red Skull nu se mai deosebeste foarte mult de fata lui Johann Schmidt", spune Weaving.


Atentie la indicii!
La fel ca ultimele filme Marvel, si Captain America este plin de aluzii, trimiteri si personaje comune cu alte productii cu supereroi din ultimii ani. Tatal lui Iron Man, savantul Howard Stark (Dominic Cooper) supervizeaza experimentul transformarii lui Rogers, Cubul Cosmic de care se foloseste Red Skull apare la finalul lui Thor, scutul de vibranium al lui Captain America poate fi vazut si in Iron Man, la final apare Nick Fury (Samuel L. Jackson, seful agentiei S.H.I.E.L.D.) Astfel de amanunte au si rolul de a pregati terenul pentru viitorul film The Avengers care ii va reuni pe Captain America, Iron Man, Hulk si Thor.
Initial, Captain America trebuia sa fie un film de sine statator. Cand Joss Whedon (Buffy, Firefly) a fost adus sa regizeze The Avengers, a intervenit in scenariul filmului lui Johnston pentru a adauga aceste amanunte. 



Cum l-au slabit pe Captain America
Unul dintre cele mai tari efecte speciale din film este transformarea firavului Steve Rogers in musculosul Chris Evans. Pentru a realiza acest efect nu s-a folosit o dublura pe care s-a insereze apoi fata supereroului. Dimpotriva, Chris Evans a jucat scenele respective dar corpul lui a fost "slabit" apoi cu ajutorul tehnicilor digitale care au "sters" ce prisosea din fizicul actorului. Au fost trase astfel nu mai putin de 250 de cadre.


Anii '40, versiunea 2011
Desi actiunea se petrece in timpul Razboiului Mondial, realizatorii nu s-au gandit nici o clipa sa realizeze un film istoric. "Ne-am permis o abordare fantastica a istoriei", explica producatorul Kevin Feige. "Am luat evenimente si locuri reale carora le-am adaugat o tusa de science-fiction".
Costumele filmului au fost realizate de Anna B. Sheppard, nominalizata la Oscar si "specializata" in epoca, dupa ce a lucrat la filme precum Pianistul, Inglorious Basterds si Lista lui Schindler.
Costumul lui Captain America este fidel comicsurilor dar are un aer foarte retro, fiind inscris perfect in epoca in care de desfasoara actiunea. In primele secvente din The Avengers, care se petrece in zilele noastre, costumul a fost "updatat".

Cat de bun este filmul
A fost foarte bine primit de critica (79% cronici pozitive pe agregatorul Rotten Tomatoes), fiind unul dintre cele mai apreciate filme cu supereroi din acest an. Consensul criticilor: „foarte multa actiune pulp, un aer retro foarte placut, si interpretapri foarte bune, fac din 'Capitanul America' un solid divertisment de moda veche”.
La incasari, filmul a strans pana acum peste 200 de milioane de dolari din intreaga lume, intrecand la incasarile din primul week.-end toate celelalte productii cu superroi ale anului.