Pagini

6 august 2011

MTV 30 – pop, rock si videoclipuri fantastice (II)

A doua parte a antologiei celor mai bune videoclipuri pop/rock cu teme SF sau horror din toate timpurile, prilejuita de aniversarea a trei decenii de MTV. De la Prince la Daft Punk si de la Sting la Moby. Prima parte o gasiti aici. Prima parte o gasiti aici.

Prince - "Batdance" (1998)

Filmul din 1989 al lui Tim Burton, Batman, este una dintre productiile cu doua soundtrack-uri. Unul, dorit de Burton, ii apartine excelentului compozitor Danny Elfman. Celalalt, dorit de producatori, este al uriasului popstar numit Prince. Ambele s-au vandut excelent iar acest clip cu in care prince apare pe post de "Gemini" ar fi bine sa fie studiat de tipii care au facut recent un musical din Spider-Man.

Guns N' Roses - "You Could Be Mine" (1991)

"Ai putea fi a mea", canta Axl Rose, "Hasta la Vista, Baby!" ii raspunde Schwarzie intr-o furtuna de explozii, impuscaturi si riff-uri heavy metal. Ce misto cantau Guns N' Roses si ce fain era Terminator acum 20 de ani!

Sting - If I Ever Lose My Faith In You" (1993)


Nu stiu despre ce vorbeste Sting in aceasta piesa de pe albumul "Ten Summoner's Tale" dar atmosfera videoclipului e demna de un bun film heroic-fantasy.

The Kelly Family - "Fell In Love With An Alien" (1996)
Cu amestecul lor de pop, rock si folk, clanul Kelly a vandut vreo 20 de milioane de albume, mai ales in Europa. In piesa de mai sus, extrasa de pe albumul "Almost Heaven", familia ne dovedeste ce am banuit dintotdeauna: extraterestrii sunt elfii din "Stapanul inelelor", refugiati pe alta planeta.

2Pac - "California Love"
"Mad Max Lives" in acest videoclip postapocaliptic filmat pentru cea mai cunoscuta piesa a lui 2Pac (in combinatie cu Dr. Dre) chiar linga faimosul Thunderdome, din cel de al treilea film din serie. In clip ii veti recunoaste pe muzicianul George Clinton si pe actorul Chris Tucker (Al 5-lea element, Rush Hour).

Smashing Pumpkins - "Tonight, tonight" (1996)
Al patrulea single de pe albumul dublu CD "Mellon Collie and the Infinite Sadness" al trupei Smashing Pumpkins ne ofera un video care a castigat cateva premii si aduce un omagiu lui Georges Melies si feeriilor acestuia de la inceputul secolului XX, in fapt primele filme fantastice din istorie. O adevarata "calatorie prin imposibil", ingreunata de James Cameron. Acesta turna Titanic la Los Angeles, in aceeasi perioada, si inchiriase aproape toate costumele de epoca din zona.

Aphex Twin - "Come to Daddy" (1997)
Stand inchis in casa, ofticat si fredonand o melodie death metal, Richard D. James, cunoscut sub nelinistitorul pseudonim Aphex Twin, a creat acest fragment perfect de soundtrack pentru mintea unui ucigas in serie. Regizorul Chris Cunningham a realizat un filmulet la fel de sinistru care sa acompanieze muzica, un clip ce pare produsul unui viol intre David Cronenberg si David Lynch. Clipul e filmat in acelasi loc unde Kubrick a tras multe scene pentru Portocala mecanica iar copii clone au fetele lui Richard James.

Bjork - „All Is Full of Love” (1998) 

Islandeza Bjork a avut intotdeauna clipuri pe masura talentului ei, ajutata si de video-genii precum Michel Gondry. Piesa de fata este ilustrata cu un film cu roboti care fac sex, imaginati de britanicul Chris Cunningham care lucrase cu Stanley Kubrick la conceptia masinilor din A.I. Va dati seama ce ar fi iesit daca Cunningham ar fi reusit sa duca la capat proiectul lui de adaptare a Neuromantului?

Moby - "In This World" (2002)
Un mic E.T. si amicii lui vin pe Terra pentru a saluta lumea iar singurul pamantean care ii baga in seama, cateva clipe, este Moby. Un scenariu trist.

Daft Punk - "Derezzed" (2010)
Cand spui duet electronic e greu sa nu te gandesti la francezii Guy-Manuel de Homem-Christo si Thomas Bangalter, adica Daft Punk. Sunt atat de buni incat au fost singurii capabili sa scrie muzica de la Tron: Legacy si sa obtina un soundtrack mai bun decat filmul. Iata o dovadta de 2:57 minute.