Pagini

25 octombrie 2011

Salman Rushdie se uita urat la 'Urezeala tronurilor'

Dupa ce i-a infuriat pe islamistii de pretutindeni si a fost amendat cu o fatwa de catre ayatolahul Khomeini, celebrul scriitor Salman Rushdie se pregateste sa infrunte mania fanilor fantasy. Plus cateva stiri despre continuari.

Rushdie scrie si el scenariul unei serii SF pentru televiziune, The Next People, si, cum omul este novice in domeniu, a inceput prin a se documenta.
In timpul documentarii, fara nicio surpriza, scriitorul a dat si peste seria Urzeala tronurilor care, inutil sa mai spunem, nu l-a dat pe spate.
„Este un serial numit Urzeala tronurilor, foarte popular aici in Statele Unite, un soi de chestie post-Tolkien”, a declarat Rushdie intr-un interviu acordat publicatiei Haaretz.com. E un gunoi dar un gunoi foarte adictiv fiindca e plin de violenta, femeile isi dai hainele jos tot timpul si e destul de amuzant. In cele din urma e un gunoi foarte bine produs, dar e loc si pentru asa ceva in televiziune”.
Si totusi, ce i-a placut lui Rushdie de la TV? Scriitorul da raspunsul in acelasi interviu: Clanul Soprano, Breaking Bad, Dexter si Deadwood.

In alta ordine de idei, intr-un interviu in Vulture, George R. R. Martin da de inteles ca fanii seriei Un cantec de foc si gheata, inceputa cu Urzeala tronurilor, mai au de asteptat pana sa poata citi cel de al saselea volum din serie, Winds of Winter.
Martin a scris deja 100 de pagini din carte dar, in cea mai mare parte, e vorba de material ce nu a mai intrat in volumul cinci, A Dance of Dragons. Si, fiindca este ocupat acum cu promovarea acestui din urma volum si cu alte proiecte, scriitorul se va aseza la masa de lucru abia prin ianuarie anul viitor.

Va invia lordul Stark?
Intre timp, realizatorii celui de-al doilea sezon al seriei TV nu stau degeaba si filmeaza de zor in Irlanda de Nord. Serialul va avea premiera in primavara lui 2012 iar unul dintre episoadele esentiale, „Blackwater”, a fost scris de George R.R. Martin insusi.
Pe de alta parte, Sean Bean interpretul popularului lord Ned Stark, ucis la sfarsitul primului sezon, a dat de inteles ca ar fi gata sa reapara in lumea „tronului de fier”. Cum?
„Prin amintirile celorlalti, asa cum se intampla si in romanele din serie”, a explicat Sean Bean intr-un interviu.