1. The Haunting (1963)
Este unul dintre cele mai cumplite si mai eficace filme cu case bantuite realizat vreodata. Regizorul Robert Wise (Star Trek, Sunetul muzicii, West Side Story) reuseste o adevarata performanta fara a se folosi de efecte speciale, numai din jocuri de umbre, suntete si sugestii. La vremea respectiva, filmul era vandut cu sloganul “Poate nu crezi in fantome dar nu poti sa negi teroarea!”.
2. Isle of the Dead (1945)
E insipirat dintr-un cunoscut tablou al pictorului simbolist elvetian Arnold Böcklin. Povestea imaginata de regizorul Val Lewton se petrece pe o insula greceasca, in timpul Primului Razboi Mondial, cu un grup de oameni sechestrati pe tarm din cauza unei carantine si care devin prada unor “vorvolaks”. In rolul principal, celebrul Boris Karloff.
Scorsese: Exista o scena in acest film care ma sperie intotdeauna. Sa zicem ca implica o ingropare de viu.
3. The Uninvited (1944)
Scorsese: Un alt film cu o casa bantuita, mai beningn, cu actiunea situata in Anglia, la fel de atmosferic ca The Haunting. Tonul este foarte delicat iar sentimentul de frica este intretesut in decoruri si in gentiletea personajelor.
4. The Entity (1981)
Filmul se bazeaza pe presupuse evenimente reale petrecute in 1976. Rolul principal ii revine Barbarei Hershey (Maria Magdalena in filmul lui Scorsese Ultima tentatie a lui Hristos) aici in rolul unei femei terorizate si violate de o entitate invizibila.
Scorsese: Un film cu adevarat terifiant. Actiunea plasata intr-un décor banal, o casa obisnuita din California, accentueaza sentimentul de groaza.
5. Dead of Night (1945)
Scorsese: Un film britanic clasic; patru povesti spuse de patru straini misteriosi adunati intr-o casa de la tara, fiecare poveste extrem de nelinistitoare, culminand cu un montaj in care elemente din toate aceste povesti converg intr-un crescento al nebuniei. La fel ca The Uninvited este si un film foarte ludic si… iti intra sub piele.
6. The Changeling (1980)
Un “changeling” este o creatura din folclorul european, vlastarul unui trol sau al unui elf care a fost lasat in leaganul unui copil rapit de om.
Scorsese: Un alt film cu o casa bantuita, plin de tristete si groaza. George C. Scott, devastat de moartea sotiei si a copilului, descopera stafia manioasa a altui copil mort in casa in care locuieste.
7. The Shinning (1980)
Scorsese: N-am citit niciodata romanul lui Stephen King, nu stiu in ce masura aceasta adaptare este fidela cartii sau nu dar Kubrick a realizat un film de groaza maiestuos, unde ceea ce nu vezi sau ce nu intelegi acopera ficare miscare a personajelor.
8. Exorcistul (1973)
Scorsese: Un clasic, vesnic parodiat, foarte familiar – si care ramane la fel de terifiant ca in ziua in care a avut premiera. Camera fetei posedate, frigul, lumina purpurie, metamorfozele demonice te bantuie la nesfarsit.
9. Night of the Demon (1957)
Este un film britanic clasic, bazat pe o povestire celebra a lui Montague Rhode James, despre un psiholog american care devine tinta unui cult satanic. Demonul este destul de penibil dupa criteriile trucajelor moderne dar filmul ramane si azi un model de horror eficace.
Scorsese: Regizorul Jacques Tourneur a realizat acest film despre blesteme stravechi spre sfarsitul carierei sale dar este la fel de puternic precum operele lui Val Lewton. Lasati demonul la o parte – din nou, ceea ce nu vedeti are cu adevarat putere.
10. The Innocents (1961)
Scorsese: Adaptarea lui Jack Clayton dupa nuvela The Turn of the Screw este unul dintre rarele filme care face dreptate prozei scriitorului Henry James. Este frumos imbinat si jucat, imaculat filmat de Freddie Jones si foarte inspaimantator.
11. Psycho (1960)
Scorsese: Din nou, un film atat de familiar incat spui “e un film mare dar nu mai sperie”. Pe urma il vezi… si incepi sa te gandesti. Dusul… mlastina… relatia dintre mama si fiu – este extrem de tulburator la atat de multe nivele. Si, in acelasi timp, o capodopera.