Pagini

12 martie 2012

Box-office: ‘John Carter’ a fost învins acasă şi a triumfat în restul lumii

Aventurile lui John Carter pe Marte nu i-au prea impresionat pe americani. Se poate vorbi despre un nou dezastru de proporţii marţiene pentru Disney?


Cu numai 30,6 milioane de dolari recoltate din cinematografele din SUA şi Canada, John Carter a confirmat oarecum prezicerile specialiştilor care au anunţat un eşec pentru noul block-buster SF al studiourilor Disney. În acelaşi timp însă, filmul lui Andrew Stanton şi-a luat o revanşă încă timidă în restul de 49 de ţări unde a avut premiera în week-end, cu alte 70,6 milioane de dolari băgate în buzunare.

Cei peste 100 de milioane  de dolari încasaţi sunt o veste bună pentru producători dar încă insuficienţi pentru a compensa bugetul de producţie uriaş, estimat la 250 de milioane (probabil 300 sau 350 cu tot cu cheltuielile de marketing). Pentru ca filmul să fie cu adevărat rentabil, ar trebui ca succesul lui să se măsoare de la 6-700 de milioane în sus, spun specialiştii...

Marele câştigător al ultimului week-end, cel puţin pe teritoriul nord-american, este, în continuare, The Lorax, noul film de animaţie bazat pe o carte de Roald Dahl, care a mai câştigat 39 de milioane de dolari, urcând încasările totale din SUA la peste 122 de milioane.


Discuţiile despre un posibil dezastru John Carter s-au lansat pe la jumătatea lui februarie când presa a publicat rezultatele unor sondaje provenind  de la studiourile rivale ale lui Disney Studios şi care arătau că americanii nu prea erau dornici să se repeadă la cinema să vadă această primă adaptare a romanelor „marţiene” ale lui Edgar Rice Burroughs.

Astfel de informaţii i-au mirat pe regizorul Andrew Stanton şi pe şefii Disney care, probabil, au suspectat că, la mijloc, este o campanie de reclamă negativă susţinută de „rivali”. În acelaşi timp, alţi specialişti au sugerat că Disney nu a ştiut să facă reclamă filmului şi departamentul de marketing a eşuat lamentabil în a vinde convingător povestea publicului american.

Pe baza datelor de până acum, specialiştii (şi, se pare, chiar şefii Disney), prezic un succes moderat pentru John Carter, mult mai mic decât cel sperat mai ales dacă filmul va fi ajutat de părerile pozitive ale fanilor SF care, evident, nu au ratat ocazia să îl vadă.

De asemenea, este posibil ca John Carter să se înscrie pe lista filmelor despre care toată lumea au crezut că vor fi eşecuri dar care, până la urmă, au scos suficienţi bani. O listă „selectă” unde puteţi regăsi Green Lantern, Wolverine, Busola de Aur, Waterworld, etc.

Până când lupta pentru box-office va fi tranşată, regizorul Andrew Stanton şi scenaristul Michael Chabon continuă planurile iniţiale şi scriu continuarea lui John Carter.